30-05-2018
Πέντε μέρες λιπαρό φαγητό «τρελαίνουν» το μεταβολισμό

photo

Οι ολιγοήμερες κραιπάλες δεν είναι και τόσο αθώες όσο νομίζαμε. Πέντε μέρες υψηλής σε λιπαρά διατροφής είναι αρκετές για να φέρουν τα πάνω κάτω στο μεταβολισμό μας.

 

Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ο τρόπος με τον οποίο οι μυς του σώματος μεταβολίζουν τα θρεπτικά συστατικά αλλάζει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους,  παχυσαρκία κ.ά., σύμφωνα με νέα μελέτη

 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στη ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Obesity, είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι αυτή η αλλαγή συμβαίνει τόσο σύντομα.

 

«Αυτό δείχνει ότι το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί δραματικά στις αλλαγές της διατροφής, σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο από ό, τι προηγουμένως νομίζαμε», δήλωσε ο Matt Hulver, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής, Τροφίμων και Άσκησης στο Τεχνολογικό Κολέγιο Γεωργίας και Επιστημών Ζωής, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και συμπλήρωσε: «Πέντε μέρες είναι ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πολλές οι φορές, που καταναλώνουμε λιπαρά τρόφιμα για λίγες μέρες, όπως οι διακοπές ή οι γιορτές».

 

Όταν τρώμε, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται. Οι μυς του σώματος είναι «σημείο αναφοράς» για τη γλυκόζη, αφού μπορούν είτε να την μετατρέψουν σε ενέργεια, είτε ή να την αποθηκεύσουν για μελλοντική χρήση. Εφόσον οι μυς αποτελούν περίπου το 30% του βάρους του σώματος και είναι ένα τόσο σημαντικό σημείο για το μεταβολισμό της γλυκόζης, αν ο φυσιολογικός μεταβολισμός μεταβληθεί, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το υπόλοιπο του οργανισμού και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των μυών να οξειδώνουν τη γλυκόζη μετά από ένα γεύμα διαταράσσεται μετά από πέντε ημέρες πλούσιας σε λιπαρά διατροφής. Η διαταραχή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, κατάσταση η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη και άλλων ασθενειών.

 

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, υγιείς φοιτητές ακολούθησαν μία διατροφή πλούσια σε λίπος (55% έναντι του 30% μιας κανονικής δίαιτας), χωρίς να αλλάξει η συνολική θερμιδική τους πρόσληψη. Στη συνέχεια, συλλέχθηκαν δείγματα μυών, προκειμένου να εξεταστεί πώς μεταβολίζεται η γλυκόζη. Παρά το γεγονός ότι η μελέτη έδειξε την μεταβολή του τρόπου με τον οποίο οι μυς μεταβολίζουν τη γλυκόζη, οι φοιτητές δεν πήραν βάρος και δεν είχαν ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη.

 

Η ερευνητική ομάδα ενδιαφέρεται, πλέον,  για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές των μυών μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σώμα, μακροπρόθεσμα και πόσο γρήγορα αυτές οι επιβλαβείς αλλαγές στους μυς μπορεί να αντιστραφούν όταν επιστρέφει κανείς σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.