22-04-2015
Ευεργετικές οι συζητήσεις στα διαδικτυακά φόρουμ

photo

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα φόρουμ συζήτησης στο διαδίκτυο ωφελούν, τόσο τους ίδιους τους χρήστες, όσο και την ευρύτερη κοινωνία και έχουν μεγαλύτερη σημασία από όσο νομίζαμε.

 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior, διαπίστωσε ότι αν και φαινομενικά έχουν εκλείψει κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook και Twitter), τα φόρουμ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τακτικά από το περίπου 10% των online χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 20% στις ΗΠΑ. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ποσοστά αυτά ενδεχομένως να οφείλονται -εν μέρει-στο γεγονός ότι τα φόρουμ αποτελούν ένα έναν από τους λίγους εναπομείναντες τρόπους, που να παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα για άμεση, ανώνυμη αλληλεπίδραση.

 

Στη μελέτη, οι χρήστες προσεγγίστηκαν σε ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών φόρουμ συζήτησης, τα οποία «τροφοδοτούνταν» από μια ποικιλία ενδιαφερόντων, χόμπι και στάσεων ζωής. Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε δύο ομάδες: σε αυτούς των οποίων το θέμα συζήτησης θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι «στιγματίζει» (π.χ. θέματα ψυχικής υγείας) και σε αυτούς των οποίων το θέμα του φόρουμ δεν «στιγματίζει» (π.χ. bodybuilders ).

 

Στη συνέχεια τους τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρά τους για την ένταξη στο φόρουμ, την εκπλήρωση των προσδοκιών τους, την ταύτισή τους με άλλους χρήστες του, την ικανοποίησή στη ζωή τους εκτός διαδικτύου, σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στο φόρουμ.

 

«Τα ευρήματά μας δίνουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα των παλιών online φόρουμ συζήτησης. Συχνά περιηγούμαστε στα φόρουμ, απλά ελπίζοντας να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας Στην πραγματικότητα, όπως έδειξε η μελέτη μας, οι χρήστες συχνά ανακαλύπτουν ότι τα φόρουμ είναι μια πηγή μεγάλης υποστήριξης, ιδιαίτερα για εκείνους που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με θέματα που "στιγματίζουν". Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες και των δύο ομάδων που αλληλεπιδρούν περισσότερο με άλλους χρήστες, έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία να εμπλακούν σε offline δραστηριότητες που σχετίζονται με το θέμα του φόρουμ, όπως ο εθελοντισμός, οι δωρεές και οι εκστρατείες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Louise Pendry, από το Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες των φόρουμ που συμμετέχουν πιο ενεργά, αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με άλλους χρήστες, ταυτίζονται μεταξύ τους και αυτή η ταύτιση παρέχει τα μέγιστα οφέλη σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία και την ενεργοποίηση εκτός διαδικτύου. Όσο πιο πολύ ασχολούνται οι χρήστες με τα φόρουμ, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος, τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία. Και μάλιστα, σε έναν βαθμό που ενδεχομένως να είναι αρκετά σημαντικός.