22-04-2015
Έρευνα: Η διατροφή των βρεφών επηρεάζει τον κίνδυνο για λευχαιμία

photo

Ένα επιπλέον προβληματισμό για την διατροφή των παιδιών τους, έρχεται να προσθέσει στους γονείς μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα βρέφη που ξεκινούν τις στερεές τροφές αργότερα από το συνηθισμένο, ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του αίματος.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 172 παιδιών από το Τέξας, τα οποία είχαν διαγνωστεί με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΟΛΛ) -έναν καρκίνο των λευκών αιμοσφαιρίων- και 344 υγιή παιδιά, σχεδόν στην ίδια ηλικία. Η μελέτη περιελάμβανε παιδιά που είχαν τραφεί με μητρικό γάλα, παιδικές τροφές ή και  τα δύο, πριν αρχίσουν να καταναλώνουν στερεά τροφή.

 

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι τα παιδιά που ξεκίνησαν να τρώνε στερεές τροφές, αφότου έκλεισαν τους 10 μήνες είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΟΛΛ, σε σύγκριση με τα παιδιά που άρχισαν να καταναλώνουν στερεές τροφές από την ηλικία των 4 μηνών.

 

Τα παιδιά που άρχισαν την κατανάλωση στερών τροφών στις ηλικίες 7 έως 9 μηνών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ΟΛΛ, ενώ αυτά που ξεκίνησαν στις ηλικίες 5 έως 6 μηνών, δεν είχαν καμία αύξηση στην πιθανότητα για ΟΛΛ, σε σύγκριση πάντα με τα παιδιά που ξεκίνησαν τη στερεά διατροφή από την ηλικία των 4 μηνών.

 

Τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά προηγούμενης μελέτης που διεξήχθη από την ίδια ομάδα ερευνητών, η οποία διαπίστωσε ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης της έναρξης στερεών τροφών, η πιθανότητα ενός παιδιού να αναπτύξει ΟΛΛ αυξήθηκε κατά 14 %.

 

Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου, διαπίστωσε, επίσης, ότι τα παιδιά που είχαν τραφεί με βρεφικές τροφές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το πότε εισήχθησαν στη διατροφή στερεές τροφές, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ΟΛΛ.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ νωρίς για να προβούν σε συστάσεις σχετικά με το πότε τα βρέφη θα πρέπει να αρχίσουν τις στερεές τροφές, με βάση τα νέα ευρήματα. Αλλά τα αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής: τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και από εκεί και έπειτα να αρχίζουν την κατανάλωση στερεών τροφών.

 

Επιπλέον, επειδή στη νέα μελέτη συμμετείχαν μόνο παιδιά από το Τέξας, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες, σε διαφορετικούς πληθυσμούς, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

 

Τέλος, η μελέτη διαπίστωσε μόνο μια σύνδεση και όχι μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος, μεταξύ καθυστέρησης της εισαγωγής των στερεών τροφών και εμφάνισης ΟΛΛ.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ερευνητή από το Πανεπιστήμιο του Τέξας,  Jeremy Schraw, είναι επίσης πιθανό η καθυστέρηση της εισαγωγής στερεών τροφών στη διατροφή να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός βρέφους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση στερεάς τροφής μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση της εισαγωγής στερεών τροφών μπορεί να καθυστερήσει τις ανοσολογικές προκλήσεις σε ένα παιδί και με αυτόν τον τρόπο να παρεμβαίνει στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο.

 

Σε μια πρώιμη ανάλυση των δεδομένων, ο Schraw διαπίστωσε ότι μεταξύ των παιδιών που είχαν μεγαλύτερα αδέλφια -που τείνουν να φέρνουν όλα τα είδη των μικροβίων στο σπίτι- η σύνδεση μεταξύ της καθυστερημένης έναρξης της στερεάς διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης ΟΛΛ, εξαφανίστηκε.

 

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως το είδος των τροφών που τα παιδιά καταναλώνουν.

 

Η μελέτη, προς το παρόν, δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

 

 


Διαβάστηκαν επίσης