10-05-2018
Κάντε το σπίτι σας «αντιαλλεργικό»

photo

Το να κλειστείτε μέσα στο σπίτι για να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα δεν σας προστατεύει από τα ενοχλητικά συμπτώματα, καθώς θα έρθετε αντιμέτωποι με τα αλλεργιογόνα «εσωτερικού χώρου». Όμως υπάρχουν τρόποι να τα εξοντώσετε.

 

Υπνοδωμάτια και Σαλόνι


Κορυφαία αλλεργιογόνα: ακάρεα σκόνης και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων

 

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ακάρεα της σκόνης είναι πιο διαδεδομένα στην κρεβατοκάμαρα περισσότερο από οπουδήποτε αλλού μέσα στο σπίτι. Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα δεν είναι αρκετό για να τα κρατήσει μακριά, καθώς έχουν την τάση να αναπτύσσονται βαθιά μέσα στα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα χαλιά. Για το λόγο αυτό, το Ίδρυμα για τις Αλλεργίες και το Άσθμα της Αμερικής (AAFA) συνιστά να χρησιμοποιείτε καλύμματα με φερμουάρ για το κρεβάτι και τα μαξιλάρια σας, τα οποία προστατεύουν από τη σκόνη.

 

Επενδύστε σε μια καλή ηλεκτρική σκούπα που έχει φίλτρο HEPA ή διπλές σακούλες, που απορροφούν τη σκόνη, τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων και άλλα αλλεργιογόνα από τα γυμνά πατώματα, τα χαλιά και τις μοκέτες. Για τους αλλεργικούς είναι καλύτερο το γυμνό πάτωμα, καθώς οι μοκέτες και κυρίως τα χαλιά ευνοούν τη συσσώρευση αλλεργιογόνων.

 

Πλύντε τα κλινοσκεπάσματα και τις κουβέρτες με ζεστό νερό κάθε εβδομάδα. Φροντίστε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα είναι εντελώς στεγνά πριν τα διπλώσετε και τα βολέψετε, καθώς τα ελαφρώς υγρά αντικείμενα μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη μούχλας.

 

 

Για να απαλλαγείτε από τις τρίχες, μετατρέψτε το υπνοδωμάτιο σε «απαγορευμένη ζώνη» για το κατοικίδιό σας, κρατώντας την πόρτα κλειστή. Επιπλέον, ελαχιστοποιήστε την παρουσία του στο σαλόνι, επιτρέποντάς του να περιφέρεται στην αυλή όσο το δυνατόν περισσότερο. Φροντίστε να το καθαρίσετε πριν του επιτρέψετε να ξαναμπεί στο σπίτι.

 

Αλλάξτε τα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά το μήνα, για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα.

 

Κουζίνα


Κορυφαία αλλεργιογόνα: κατσαρίδες και καπνός

 

Οι κατσαρίδες εκτός από αηδία μπορούν να προκαλέσουν και αλλεργίες. Έτσι οι αλλεργικοί έχουν έναν λόγο παραπάνω για να διατηρούν την κουζίνα τους καθαρή, χωρίς ψίχουλα.

 

Κρατήστε το νεροχύτη άδειο, καθαρίστε τους πάγκους και σφουγγαρίστε τα πατώματα συχνά. Χρησιμοποιήστε φυσικά, άοσμα προϊόντα καθαρισμού, καθώς μερικά αρωματικά καθαριστικά μπορεί να είναι ερεθιστικά για εσάς. Ποτέ μην αφήνετε σκουπίδια ή τρόφιμα ακάλυπτα και καθαρίστε το ψυγείο εβδομαδιαίως, πετώντας οτιδήποτε έχει λήξει ή έχει χαλάσει.

 

Για να αποφευχθεί μια αλλεργική αντίδραση στον καπνό, κατά το μαγείρεμα, ενεργοποιήστε τον απορροφητήρα.

 

Μπάνιο και Υπόγειο


Κορυφαίο αλλεργιογόνο: μούχλα

 

Η μούχλα ευδοκιμεί σε υγρά μέρη, έτσι η μείωση της υγρασίας είναι το κλειδί για ένα «αντιαλλεργικό» μπάνιο. Καθαρίστε το νιπτήρα και τη μπανιέρα μια φορά την εβδομάδα.

 

Πλύντε συχνά ή αντικαταστήστε τακτικά τις κουρτίνες του ντους και όταν κάνετε μπάνιο, να ενεργοποιείτε πάντα τον εξαερισμό ή να ανοίγετε το παράθυρο.

 

Μην αφήνετε περιοδικά στην τουαλέτα, καθώς το χαρτί απορροφά υγρασία και μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα μεταξύ των σελίδων.

 

Εάν έχετε υπόγειο, επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα, προκειμένου να απομακρυνθεί η περίσσεια υγρασία από τον αέρα.