26-04-2015
10 ερωτήσεις για το βρουξισμό

photo

Οι περισσότεροι από εμάς δεν το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. Όμως το τρίξιμο των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια, αν δεν αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο.

 

Η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, μας λύνει όλες τις απορίες και μας οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


1. Τι είναι βρουξισμός;

Είναι το σφίξιμο των δοντιών που συνήθως συνοδεύεται και από τρίξιμο.

 

2. Πότε συμβαίνει;

Συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας, όμως μπορεί να συμβεί και την ημέρα.

 

3. Σε ποιους εμφανίζεται;

Εμφανίζεται σαν σύμπτωμα και στα παιδιά και στους ενήλικες.

 

4. Πως μπορώ να το καταλάβω;

Ο σύντροφός σας μπορεί να σας πει εάν τρίζετε τα δόντια σας, κατά την διάρκεια της νύχτας.  Συνήθως είναι  κάτι ενοχλητικό όπως το ροχαλητό.

 

5. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια;

Όταν είναι συχνό μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών καθώς και κατάγματα.  Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ευαισθησία των δοντιών.

 

6. Μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα;

Μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στην κροταφογναθική άρθρωση.  Ταυτόχρονα μπορεί προκαλεί πονοκέφαλο τις πρωινές ώρες καθώς και έντονη πίεση και πόνο στους μασητήρες.

 

7. Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον βρουξισμό;

Συνήθως είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Το έντονο άγχος και στρες, η καταπίεση καθώς και ο θυμός είναι αιτίες για την έναρξη του βρουξισμού. Παράγοντες, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη που αυξάνουν το στρες και την αδρεναλίνη, συνηγορούν στην εμφάνιση του προβλήματος. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές ύπνου, μη φυσιολογικό δάγκωμα, δόντια που λείπουν ή δόντια που είναι στραβά.

 

8. Υπάρχουν συνέπειες για τα δόντια εάν δεν αντιμετωπιστεί;

Εάν παρουσιάζεται σε μεγάλη συχνότητα και ένταση, πρέπει να αντιμετωπιστεί οδοντιατρικά, γιατί μακροπρόθεσμα στην αδαμαντίνη του δοντιού θα δημιουργηθούν κατάγματα με συνέπεια να θρυμματισθεί.  Υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι επί αρκετά χρόνια ήταν συστηματικοί «βρουξιστές» με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντική ποσότητα δοντιού με ταυτόχρονες ευαισθησίες στα δόντια και πονοκεφάλους.  Επιπλέον, η γνάθος έχει την τάση να προσαρμόζεται και συγκλείνει η μια με την άλλη στα νέα σημεία επαφής των δοντιών με αποτέλεσμα να μειώνεται και η γωνία της κροταφογναθικής άρθρωσης (αλλάζει η ανατομία).  Γι' αυτό, πολλές φορές, παρατηρούνται άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν μακροχρόνια να ανοίξουν καλά το στόμα τους.

 

9. Πώς αντιμετωπίζεται;

H σωστή διάγνωση και θεραπεία δίνεται από τον γναθοχειρουργό και τον προσθετολόγο, μετά από τη λήψη ενός πλήρους οδοντιατρικού ιστορικού και αφού έχουν γίνει οι ανάλογες ακτινογραφίες και εξετάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται ένας νάρθηκας  ( ειδικό μασελάκι ) σε πλήρη αποτύπωση και εφαρμογή με ακρίβεια στο στόμα. Ταυτόχρονα μπορεί να δοθούν ειδικές ασκήσεις διάνοιξης του στόματος καθώς και αντιμετώπισης του άγχους με φάρμακα και πιθανή φυσικοθεραπεία.

 

10. Θεραπεύεται πλήρως;

Με την συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς από τους ειδικούς, μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως.  Προηγουμένως, βέβαια, θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί τα δόντια από τις πιθανές φθορές τους, να έχει δοθεί θεραπεία για την ευαισθησία των δοντιών από κατάγματα, να έχει αποτυπωθεί η νέα σωστή σύγκλειση του στόματος και να έχει κατασκευαστεί συγκλεισιακός νάρθηκας, τον οποίο θα φοράει  ο ασθενής κατά την διάρκεια της νύχτας.