27-04-2015
Ακόμα και 1 ώρα τηλεόραση την ημέρα «παχαίνει» τα παιδιά

photo

Έστω και μία ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

 

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την παρακολούθηση τηλεόρασης με την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές στη νέα μελέτη είναι η διαπίστωση ότι τόσο λίγος χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος των παιδιών.

 

Η μελέτη

 

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από την έρευνα Early Childhood Longitudinal Survey, περισσότερων από 11.000 παιδιών, που φοιτούσαν στο νηπιαγωγείο, την περίοδο 2011-2012. Η βάση δεδομένων περιλάμβανε τον αριθμό των ωρών που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση, πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τους υπολογιστές καθώς και τα μητρώα του ύψους και του βάρους τους. Τα περισσότερα από τα παιδιά επαναξιολογήθηκαν ένα χρόνο αργότερα.

 

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση περίπου τρεις ώρες καθημερινά. Όσα βρίσκονταν μπροστά στην οθόνη μία έως δύο ώρες ή και περισσότερο την ημέρα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανθυγιεινό βάρος από εκείνα που έβλεπαν λιγότερο τηλεόραση.

 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που παρακολουθούσαν μία έως δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα είχαν 43%περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα και 47 %  περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με τα παιδιά που παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα.  Όσο περισσότερη ώρα έβλεπαν τηλεόραση, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η πιθανότητα.

 

Σύμφωνα με τον δρ William Muinos παιδίατρο- γαστρεντερολόγο και διευθυντή του Προγράμματος Διαχείρισης Βάρους στο Νοσοκομείο Παίδων Nicklaus, οι αριθμοί είναι αρκετά σημαντικοί, ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει κανείς. Ο ίδιος πιστεύει ότι η 1 ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης που καταγράφτηκε από τους γονείς των υπέρβαρων παιδιών, αντανακλά άλλες ανθυγιεινές συνήθειες όπως κακή διατροφή και τσιμπολόγημα.

 

Συστάσεις

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συμβουλεύει τους γονείς τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση και να περιοριστεί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας σε λιγότερο από μία έως δύο ώρες την ημέρα.

 

«Ίσως είναι καιρός, η ΑΑΡ να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική και να μειώσει ακόμη περισσότερο το χρόνο», δήλωσε ο δρ Μαρκ DeBoer, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιριών, στο Σαν Ντιέγκο.