29-04-2015
Η μυρωδιά νεκρών σε άρωμα

photo

Έναν μακάβριο τρόπο ετοιμάζεται να παρέχει μια γαλλική εταιρία, προκειμένου να διατηρείται ζωντανή η μνήμη των νεκρών. Να φτιάχνει ένα εξατομικευμένο άρωμα από τη μοναδική μυρωδιά των εκλιπόντων.

 

Το πένθος είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση και επειδή οι φωτογραφίες και τα βίντεο συχνά δεν είναι αρκετά, μια γαλλική εταιρία αρωμάτων εφηύρε έναν νεό τρόπο για να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή: φτιάχνοντας άρωμα με τη μοναδική μυρωδιά τους.

 

Τη μακάβρια ιδέα είχε για πρώτη φορά η ασφαλίστρια Katia Apalategui, ύστερα από την απώλεια του πατέρα της πριν από 7 χρόνια, η οποία ένιωσε ότι της λείπει η μυρωδιά του.

 

Η Apalategui το ανέφερε στη μητέρα της και διαπίστωσε ότι κι εκείνη ένιωθε το ίδιο και μάλιστα δυσκολευόταν να πλύνει τη μαξιλαροθήκη του συζύγου της, στην προσπάθειά της να κρατήσει την ανάμνηση της μυρωδιάς του αγαπημένης της.

 

Η ομολογία της μητέρας της ενέπνευσε την Apalategui να σκεφτεί κάποιον τρόπο, με τον οποίο το άρωμα ενός νεκρού θα μπορούσε να διατηρηθεί, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θρηνούν την απώλειά του να έχουν έναν τρόπο να τον θυμούνται, χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους.

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι μυρωδιές συνδέονται με το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το συναίσθημα και τη μνήμη και έχουν τη δυνατότητα να μας ωθούν πίσω σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, τόπο ή πρόσωπο. Μάλιστα, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου επωφελείται συχνά από αυτήν την ισχυρή ψυχολογική δύναμη, χρησιμοποιώντας διάφορες οσμές σε καταστήματα, αυτοκίνητα ή εστιατόρια κ.ά. για να προσελκύσει  πελάτες.

 

Η Αpalategui ήρθε, τελικά, σε επαφή με την Geraldine Savary, μία χημικό ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάβρης. Η Savary και οι συνεργάτες της  χρησιμοποίησαν μια τεχνική για την αναπαραγωγή της  ανθρώπινης μυρωδιάς, αποσπώντας μόρια από τα ρούχα και ανασκευάζοντάς τα ως άρωμα. Η Savary δεν προτίθεται να αποκαλύψει τα μυστικά της μεθόδου της ομάδας της, αλλά δήλωσε ότι θα χρειαστεί τέσσερις ημέρες για να δημιουργήσει το άρωμα.

 

Η Αpalategui σκοπεύει να λανσάρει το ομολογουμένως περίεργο αυτό  άρωμα στην αγορά μέχρι το Σεπτέμβριο. Κάθε μπουκαλάκι θα κοστίζει 600 δολάρια.