30-04-2015
Γυναίκες: Τα τραυματικά γεγονότα «τραυματίζουν» την καρδιά

photo

Τα τραυματικά γεγονότα της ζωής, αυξάνουν κατά περισσότερο από 65% την πιθανότητα εμφράγματος στις μέσης ηλικίας και ηλικιωμένες γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

 

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιάς, Quality of Care and Outcomes Research 2015 Scientific Sessions.

 

Η ψυχολογική πίεση είναι γνωστό ότι συμβάλλει στον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και έμφραγμα. Το νέο είναι ότι σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποιος τύπος στρες είχε σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς των γυναικών, συγκρίνοντας τις γυναίκες που είχαν υποστεί έμφραγμα με άλλες που δεν είχαν.

 

Εκτός από τα τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό οικονομικών δυσκολιών συσχετίστηκε με δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο για έμφραγμα. Οι γυναίκες που ζούσαν σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από  50.000 δολάρια, ήταν πιο ευπαθείς.

 

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 26.763 γυναίκες, 56 ετών κατά μέσο όρο, που συμμετείχαν στη μελέτη Women's Health Study. Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν σχετικά με τα αρνητικά γεγονότα της ζωής όπως η απόλυση από τη δουλειά, τα νομικά προβλήματα, η ανεργία, η συζυγική απιστία, η οικονομική πίεση, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, οι απειλητικοί για τη ζωή τραυματισμοί ή ασθένειες που συνέβησαν στους ίδιους ή σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο και τις παρακολουθήθηκαν για εννέα έτη κατά μέσο όρο.

 

«Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες φυσιολογικά. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η μείωση στη ροή του αίματος προς την καρδιά που προκαλείται από το οξύ διανοητικό στρες, είναι πιο συχνή στις γυναίκες και τα άτομα με ανεπαρκή κοινωνική υποστήριξη»,  δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michelle A. Albert, M.D., M.P.H , από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και συνέχισε: «Σε βιολογικό επίπεδο, γνωρίζουμε ότι οι αρνητικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της φλεγμονής και των επιπέδων της κορτιζόλης. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φύλων, των καρδιακών παθήσεων και των ψυχολογικών παραγόντων είναι ελάχιστα κατανοητή».