01-08-2017
Γιατί η οδοντόκρεμα μάς «χαλάει» τη γεύση

photo

Έχετε επιχειρήσει ποτέ να φάτε ή να πιείτε κάτι αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας; Αν ναι, σίγουρα συνειδητοποιήσατε ότι η γνώριμή -ίσως και αγαπημένη- γεύση τελικά δεν είναι και τόσο γνώριμη. Τι ακριβώς συμβαίνει; Η Επιστήμη έχει κι εδώ την απάντηση.

 

Όλα τα τρόφιμα είναι κατασκευασμένα από χημικές ουσίες, ακόμα και οι τροφές που φυτρώνουν στα δέντρα ή στο έδαφος. Οι μπανάνες, τα αυγά και τα βατόμουρα, για παράδειγμα, έχουν συστατικά μέρη όπως η γλυκόζη, το ασπαρτικό οξύ, η  βουτυραλδεϋδη και η φαινυλαλανίνη.

 

Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες μας θρέφουν, ενώ άλλες συνδέονται με τη γεύση ή το χρώμα των τροφών. Και όπως όλα τα χημικά προϊόντα, έτσι και αυτά αλληλεπιδρούν μερικές φορές με έναν «περίεργο» τρόπο.

 

Η Αμερικανική Χημική Εταιρία εξηγεί ότι μία οδοντόκρεμα, ιδίως αν είναι χημική, μεταβάλλει την ικανότητα του στόματος να ανιχνεύσει τη γεύση. Αυτό που λέμε «γεύση» είναι στη ουσία τα χημικά των τροφίμων, τα οποία συνδέονται με ειδικούς υποδοχείς στη γλώσσα.

 

Το λαουρυλοθειικό νάτριο, χημικό που εμπεριέχεται στις οδοντόκρεμες, αναστέλλει τη λειτουργία των υποδοχέων που ανιχνεύουν το «γλυκό» και ενισχύει αυτή των υποδοχέων που ανιχνεύουν το «πικρό». Γι' αυτό και όσο γλυκό κι αν είναι αυτό που θα φάτε, θα νιώσετε μία πίκρα στη γλώσσα σας.