03-05-2015
Γιατί οι άνθρωποι φιλιούνται; Οι επιστήμονες απαντούν

photo

Για τους περισσότερους από εμάς το φιλί είναι ένας αυθόρμητος τρόπος έκφρασης που επισφραγίζει την έλξη δύο ανθρώπων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όμως, αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

 

Όπως υποστηρίζουν οι ανθρωπολόγοι, το φιλί προέκυψε πριν από αιώνες, στην προσπάθεια των ανθρώπων να «ανιχνεύσουν» τους άλλους, μέσω της όσφρησης. Η όσφρηση ήταν τότε η πιο σημαντική αίσθηση στις διαπροσωπικές σχέσεις και το φιλί είναι η εξέλιξη της πρώιμης αυτής διαδικασίας.

 

Από τότε και μέχρι σήμερα, το φιλί, επιτρέπει στους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την οσμή και τη γεύση, προκειμένου να αξιολογήσουν ο ένας τον άλλον ως πιθανούς συντρόφους. Επιπλέον, η αναπνοή και το σάλιο των ανθρώπων μεταφέρουν χημικά σήματα που προσδιορίζουν το αν ο άλλος είναι υγιής ή άρρωστος και στην περίπτωση των γυναικών, όταν έχουν ωορρηξία, μεταφέρουν όλα  τα σημαντικά μηνύματα για τους εν δυνάμει «συμβαλλόμενους» στην αναπαραγωγή.

 

Συν τοις άλλοις, το δέρμα γύρω από τη μύτη και το στόμα των ανθρώπων είναι επικαλυμμένο με έλαια που περιέχουν φερομόνες, τις χημικές ουσίες που μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τη βιολογική ιδιοσυστασία των προσώπων. Οι φερομόνες συχνά αποκαλούνται και «ορμόνες του έρωτα».  Όταν οι άνθρωποι λάβουν τις φερομόνες του άλλου, κατά τη διάρκεια ενός αυθόρμητου φιλιού, υποσυνείδητα η σεξουαλική έλξη μεταξύ τους μπορεί είτε να αυξηθεί, είτε  να μειωθεί, ανάλογα με το τι θα ανιχνεύσουν (αυτό που λέμε κοινώς «χημεία»).

 

Παράλληλα με τα χημικά «μηνύματα» που ανταλλάσσονται κατά τη διάρκεια των φιλιών, οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το φιλί, ως πραγματική φυσική πράξη, βοηθά τα ζευγάρια  να δεθούν. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι όταν δύο άνθρωποι φιλιούνται πλημμυρίζει ο εγκέφαλός τους από την ωκυτοκίνη, η οποία αυξάνει τα συναισθήματα της αγάπης, της κοινωνικότητας και της εμπιστοσύνης. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο αποκαλείται και ορμόνη της αγάπης.

 

Tip. Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν μόνο θεωρητικό ενδιαφέρον. Όταν φιλιέστε μην σκέφτεστε τίποτα. Αφήστε τη χημεία να δράσει και να... αντιδράσει.