17-04-2018
Γυμναστική χωρίς αποτέλεσμα; Φταίνε τα γονίδια!

photo

Κάποιοι «χτίζουν» κορμί με λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα και κάποιοι άλλοι δεν τα καταφέρνουν ακόμη κι αν ξημεροβραδιάζονται στο γυμναστήριο. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Την απάντηση δίνει μία νέα έρευνα.

 

Είναι γνωστό ότι η άσκηση προσφέρει οφέλη στην υγεία. Όμως το μέγεθος των οφελών αυτών διαφέρει, ανάλογα με το γενετικό μας χάρτη. Όπως δείχνει η νέα έρευνα, οι γυναίκες με υψηλό γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας επωφελούνται λιγότερο από τις ασκήσεις αντίστασης, σε σύγκριση με εκείνες που έχουν χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο. Το όφελος αυτό, περιελάμβανε τη μείωση βάρους (συνολικό και ποσοστιαίο λίπος) αλλά και του κοιλιακού λίπους.

 

«Με την πρόσφατη αναγνώριση των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με το Δείκτη Μάζας Σώματος, είναι δυνατόν να διερευνηθεί η αλληλεπίδραση αυτών των γενετικών παραγόντων και της άσκησης, στη σύσταση του σώματος», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Yann Klimentidis, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας, Enid Zuckerman.

 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η προπόνηση αντίστασης είναι μάταιη για τις γυναίκες με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία. Αυτό σημαίνει μόνο ότι εκείνες με χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο επωφελήθηκαν περισσότερο», εξηγεί η Jennifer Bea, επίκουρη καθηγήτρια στο Κολλέγιο Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

 

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να εντοπιστούν οι μοριακοί και φυσιολογικοί μηχανισμοί, στους οποίους εμπλέκονται αυτά τα γονίδια και να προσδιοριστούν οι βέλτιστες στρατηγικές για τη σωστή διαχείριση του βάρους, με βάση το γενετικό προφίλ ενός ατόμου.

 

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 148 γυναίκες, ηλικίας 30-65 ετών, δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity.