29-05-2018
Ενυδατική λοσιόν: Επιλέξτε με βάση τα συστατικά

photo

Αν υπάρχει ένα πράγμα, στο οποίο συμφωνούν όλοι οι δερματολόγοι, είναι πως η συστηματική ενυδάτωση, είναι απαραίτητη ανεξαρτήτου ηλικίας ή τύπου δέρματος.

 

Ακόμα και οι λιπαρές επιδερμίδες, έχουν ανάγκη για καθημερινή ενυδάτωση. Ειδικά το καλοκαίρι, λόγω τω υψηλών θερμοκρασιών, του ιδρώτα και της έκθεσης στον ήλιο, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική για κάθε τύπο δέρματος. Όμως, πριν βιαστείτε να προμηθευτείτε την ενυδατική  λοσιόν σας, ενημερωθείτε για τα καλύτερα ενυδατικά συστατικά και τη δράση τους στην επιδερμίδα. Μόνο το ωραίο άρωμα δεν φτάνει.

 

Ceramides ή αλλιώς Κηραμίδια

 

Είναι μόρια λιπιδίων που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο εσωτερικό της εξωτερικής μεμβράνης πολλών κυττάρων. Τα κηραμίδια, δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα, που βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος.Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα με ψωρίαση και εκζέματα, έχουν χαμηλή συγκέντρωση αυτού του συστατικού στο δέρμα. Οι κρέμες με κηραμίδια, βοηθούν να ενεργοποιήσετε τη φυσική ενυδάτωση του δέρματος.

 

Λιπαρά οξέα

 

Γνωστά και ως υγιή λίπη, τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα ώστε να μπορέσουν τα κύτταρα να υποβληθούν σε βιολογικές διαδικασίες, όπως η ενυδάτωση. Ο οργανισμός μας δεν παράγει λιπαρά οξέα και για αυτόν τον λόγο πρέπει να τα προσλαμβάνουμε είτε από τη διατροφή μας, είτε από τις ενυδατικές μας κρέμες.Το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, το αβοκάντο και το βούτυρο καριτέ, είναι λιπαρά οξέα που θα σας βοηθήσουν στη σωστή ενυδάτωση.

 

Γλυκερίνη, γλυκόλες και πολυαλκόλες

 

Αυτά τα τρία συστατικά, αποτελούν μέλη της ίδιας «οικογένειας» και συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωση του δέρματος. Για παράδειγμα η γλυκερίνη , αποτελεί το κύριο συστατικό σε πολλά ενυδατικά σαπούνια, καθώς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει απαλά το δέρμα, χωρίς να το αφυδατώνει.

 

Υαλουρονικό οξύ

 

Το υαλουρονικό οξύ, ίσως αποτελεί το συστατικό με τις καλύτερες ενυδατικές ιδιότητες, καθώς είναι ένα υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που ο βασικός του ρόλος είναι η ενυδάτωση των ιστών. Μπορεί να δεσμεύσει ποσότητα νερού που υπολογίζεται μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του. Αυτή η διαδικασία διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη υγρά και ως εκ τούτου βοηθά το δέρμα να φαίνεται λείο και νεανικό. Όσον αφορά στις λιπαρές επιδερμίδες, επειδή είναι ένα ελαφρύ, μη λιπαρό συστατικό, είναι «ασφαλές» ακόμα και για τις επιδερμίδες με τάση ακμής.

 

Νάτριο PCA

 

Το νάτριο PCA αποτελεί επίσης φυσικό παράγοντα ενυδάτωσης που βρίσκεται στο ανθρώπινο δέρμα. Μάλιστα, «εγγυάται» ενυδάτωση μακράς διάρκειας, λόγω της ιδιότητάς του στην απορρόφηση του νερού. Το sodium pca χρησιμοποιείται από τις ενυδατικές, όμως βοηθάει και στην περιποίηση των μαλλιών.

 

Tip. Η καλύτερη ενυδάτωση γίνεται εκ των έσω. Γι αυτό, εκτός από τη χρήση ενυδατικών προϊόντων, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και να καταναλώνετε τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσιες σε νερό.