06-05-2015
Επιστημονικό site για το άσθμα

photo

Την ανανεωμένη ιστοσελίδα της, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και εύχρηστο μέσο για την πληροφόρηση των ασθενών σχετικά με τη νόσο τους, παρουσίασε η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος.

 

Το επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, διαθέτει τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται μέλη - πνευμονολόγοι της Ομάδας  Άσθματος της ΕΠΕ. Το www.myasthma.gr, μετά από 4 χρόνια λειτουργίας, εκτός από την ανανέωση της εικόνας του και το μοντέρνο design, αναβαθμίστηκε ποιοτικά ώστε να είναι φιλικό προς τον χρήστη και να φορτώνει πιο γρήγορα τα δεδομένα αλλά και να είναι προσβάσιμο ακόμα και από smart συσκευές.

 

Παράλληλα, στο site ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί το νέο blog, το οποίο τροφοδοτείται συνεχώς με ειδήσεις σχετικές με το άσθμα, τις θεραπείες, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και πολλά άλλα. Η Ομάδα Άσθματος διαθέτει επίσης σελίδα στο Facebook και στο Twitter, λογαριασμοί που είναι προσβάσιμοι και από το www.myasthma.gr.


Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί ? «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

 

Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

 

Τα στοιχεία αυτά είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοιας, σφίξιμου στο στήθος, βήχα, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,  τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), τα αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων καθώς και ενδογενείς παράγοντες, όπως το άγχος.

 

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς. Γι' αυτό η Ομάδα Άσθματος εντείνει συνεχώς τις προσπάθειές της, με στόχο την ευρύτερη διασπορά της ενημέρωσης, που θα φτάσει σε όλους τους ασθενείς ή εν δυνάμει ασθενείς, ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, με απουσία πρωινών και νυκτερινών συμπτωμάτων, και διατηρώντας μια φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, για δεύτερη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη των ραδιοφωνικών σταθμών πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας και την έγκριση του ΕΣΡ, μεταδόθηκε ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, (www.youtube.com/watch?v=uwhlB7Irt-4&feature=youtu.be), υπενθυμίζοντας ότι το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με την κατάλληλη θεραπεία!