07-05-2015
«Έκρηξη» παχυσαρκίας στις χώρες του Μνημονίου

photo

Με μια γιγαντιαία κρίση παχυσαρκίας θα έρθει αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),  στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στην Πράγα.

 

Οι χώρες που αναμένεται να «παχύνουν» περισσότερο, θα είναι αυτές που αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κυρίως οι χώρες του Μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία).

 

Συγκεκριμένα τα ποσοστά της παχυσαρκίας αναμένεται να διπλασιαστούν στη χώρα μας μέχρι το 2030 και στα δύο φύλα. Όσον αφορά στους άντρες τα ποσοστά θα αυξηθούν από το 20% που ήταν το 2010 στο 44%, ενώ  στις γυναίκες από 20% σε 40%, αντίστοιχα.

 

Στην Ιρλανδία, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, το 90% των ανδρών και το 85% των γυναικών θα είναι υπέρβαροι (ΒΜΙ>25) ή παχύσαρκοι (ΒΜΙ>30). Το 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 74% και 57%. Ειδικότερα, τα ποσοστά των παχύσαρκων ανδρών θα αυξηθούν από 26% που ήταν το 2010 σε 48%, ενώ των γυναικών από 23% σε 57%, αντίστοιχα.

 

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και για την Ισπανία, η οποία ποτέ δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Ωστόσο, μέχρι το 2030 η αύξηση των ποσοστών της θα είναι σημαντική, με τους Ισπανούς να αγγίζουν το 36% (από το 19% που ήταν το 2010) και τις Ισπανίδες το 21% (από το 16% που ήταν το 2010).

 

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση αυτή στο γεγονός ότι στις οικονομικά ασθενείς χώρες οι άνθρωποι επιλέγουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λίπη, οι οποίες έχουν χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, οι δυσοίωνες προβλέψεις αφορούσαν και σε άλλες χώρες, με πιο ανεπτυγμένο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, όπως η Σουηδία, η Αυστρία και το Ηνωμένο βασίλειο.

 

Επομένως, απαιτούνται περεταίρω μελέτες για να διευκρινιστούν οι παράγοντες που οδηγούν στην κρίση παχυσαρκίας.

 

Η μελέτη, εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΠΟΥ, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.