06-10-2017
Ζυμαρικά: Πώς να τα τρώτε για να μην παχύνετε

photo

Δεν χρειάζεται να ξεχάσετε τα ζυμαρικά, αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή ή να χάσετε βάρος. Το μόνο που χρειάζεται είναι «έξυπνοι» τρόποι για να τα μαγειρέψετε.

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε από το μυαλό σας την κρέμα γάλακτος και άλλα -νόστιμα μεν, παχυντικά δε- συστατικά. Αμέσως μετά ξεκινήστε με τα βασικά, δηλαδή τα ίδια τα ζυμαρικά. Είτε τα φτιάχνετε μόνοι σας είτε τα αγοράζετε συσκευασμένα, υπάρχει ένας βασικός κανόνας που θα πρέπει να θυμάστε: Επιλέξτε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν σπόρους που προσθέτουν στο γεύμα φυτικές ίνες. Οι σπόροι αυτοί έχουν αφαιρεθεί από τα λευκά ζυμαρικά. Επίσης, τα ολικής αλέσεως χωνεύονται πιο αργά, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Προσθέστε λαχανικά

 

Αφού θα έχετε ήδη μία καλή βάση (τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως), μπορείτε να ενισχύσετε το πιάτο σας με θρεπτικά συστατικά και γεύση, προσθέτοντας λαχανικά, όπως λιαστές ντομάτες, σπανάκι, κρεμμύδια, πιπεριές όλων των χρωμάτων, κολοκύθι, μελιτζάνα, μπιζέλια, μανιτάρια ή και ακόμη και το μπρόκολο. Ψιλοκόψτε τα και προσθέστε τα στο πιάτο σας, αφού πρώτα τα έχετε σοτάρει για λίγα λεπτά.

 

Επιλέξτε τη σωστή πρωτεΐνη

 

Το επόμενο βήμα είναι η σωστή επιλογή πρωτεΐνης.  Το κοτόπουλο χωρίς πέτσα  στη σχάρα, ψητό ή τσιγαριστό, μετατρέπει τα ζυμαρικά σε ένα κυρίως πιάτο, με πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Άλλη μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή είναι οι γαρίδες, ψητές, στον ατμό ή τσιγαριστές.

 

Η κατάλληλη σάλτσα

 

Η σάλτσα μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό και λάιτ πιάτο ζυμαρικών σε «βόμβα» λιπαρών και θερμίδων. Εάν παίρνετε έτοιμη σάλτσα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε λίπος. Σε γενικές γραμμές, κάθε κρεμώδης ή βαριά σάλτσα, όπως Alfredo ή καρμπονάρα, περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και θερμίδες.

 

Διαλέξτε μια απλή  σάλτσα ντομάτας ή καλύτερα φτιάξτε τη δική σας. Συνδυάστε φρέσκιες ντομάτες με φρέσκα βότανα, όπως βασιλικό και ρίγανη και σιγοβράστε σε μια κατσαρόλα.

 

Tip. Επειδή το κλειδί για να κάνετε το υγιεινό μαγείρεμα τρόπο ζωής είναι η ποικιλία, προσθέστε μερικές συνταγές νόστιμων και υγιεινών ζυμαρικών για το εβδομαδιαίο μενού σας.

Λιγκουίνι με γαρίδες

 

photo

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. λιγκουίνι

1 κιλό γαρίδες αποφλοιωμένες

200 γρ. ντοματάκια πολτοποιημένα

1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο

3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

40 γρ. ελαιόλαδο

δυόσμο ψιλοκομμένο

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

πάπρικα

μπούκοβο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το λιγκουίνι, το σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι. Σ' ένα... συνεχίστε στο www.trome.gr