12-05-2015
Ποιοι άντρες κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού

photo

Οι άνδρες με υψηλά επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων) στον οργανισμό τους, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα διεθνούς συνεργασίας, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα και του καρκίνου του μαστού στους άνδρες, παρότι έχουν ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο του με μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών στις γυναίκες.

 

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα των οιστρογόνων σε 101 άνδρες που ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού με τα επίπεδα των οιστρογόνων σε 217 υγιείς άνδρες.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, είχαν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, από τους άνδρες με τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης.

 

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι ακριβώς όπως σε ορισμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες, τα οιστρογόνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ανδρικό καρκίνο του μαστού. Τώρα η πρόκληση είναι να μάθουμε πώς ακριβώς αυτή η ορμόνη προκαλεί αυτή τη σπάνια νόσο στους άνδρες καθώς και γιατί ορισμένοι έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα τους. Η ανακάλυψή μας είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση των παραγόντων που "κρύβονται" πίσω από τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες», τονίζει ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Tim Key, ειδικός στις ορμόνες και τη διατροφή, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ορισμένες από τις διακυμάνσεις των οιστρογόνων στους άνδρες είναι εκ φύσεως, αλλά σε άλλους μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση με το υπερβολικό βάρος. Τα λιπώδη κύτταρα στο σώμα θεωρείται ότι αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό ανδρών και γυναικών και αυτό είναι άλλος ένας καλός λόγος για να προσπαθούν να διατηρούν ένα υγιές βάρος.

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, ο καρκίνος του μαστού είναι περίπου 100 φορές λιγότερο συχνός στους άνδρες από ό, τι στις γυναίκες. Για τους άνδρες, οι πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο στη ζωή τους είναι περίπου 1 στις 1000.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.