13-05-2015
5 τιπς από τον FDA για τις νέες μητέρες

photo

Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι μεγάλη ευθύνη και ιδιαίτερα στους νέους γονείς, μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες. Η ευθύνη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε ειδικές περιπτώσεις και κυρίως, όσον αφορά στην υγεία του μωρού αλλά και των ίδιων των γονέων.

 

Η υγεία του παιδιού είναι το Α και το Ω, για κάθε γονιό, είτε είναι νέος είτε όχι. Κι ενώ οι έμπειροι έχουν πια μάθει να διαχειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις, οι νέοι συχνά πανικοβάλλονται και δεν αποκλείεται να κάνουν και λάθη.

 

Ο παιδίατρος είναι η καλύτερη πηγή πληροφόρησης όταν πρόκειται για ένα νεογέννητο, ένα βρέφος ή ένα παιδί. Οι γονείς πρέπει να ακολουθούν πιστά το «πρωτόκολλο» των προληπτικών επισκέψεων μέχρι και την εφηβεία.

 

Αν, ωστόσο, μεταξύ των ραντεβού το παιδί αρρωστήσει, θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο, προκειμένου να τους καθοδηγήσει.

 

Με στόχο να συμβάλλει στο δύσκολο έργο των νέων γονέων και κυρίως των νέων μητέρων,  ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε 5 συμβουλές.

 

1. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν δώσετε φάρμακα

 

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι ακατάλληλα για το μωρό σας, γι' αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο πριν του τα χορηγήσετε. Μόλις βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα του φαρμάκου, κάντε ερωτήσεις, προκειμένου να βεβαιωθείτε και για τη σωστή δόση.

 

2. Φυλάξτε τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος

 

Τοποθετήστε τα φάρμακα που, είτε εσείς είτε το μωρό σας λαμβάνετε, σε μη προσβάσιμο σημείο. Οι ειδικοί τονίζουν πως το μωρό μπορεί να ξεκινήσει το μπουσούλημα από τους 5- 6 μήνες. Μα ακόμα και αν είναι μικρότερο, καλό είναι αποκτήσετε τη συνήθεια να τοποθετείτε τα φάρμακα σε σημείο που δεν θα μπορεί να φτάσει.

 

3. Δώστε τα φάρμακα σωστά

 

Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη συσκεύη, όπως στοματική σύριγγα και όχι κουτάλι, για να σιγουρευτείτε πως χορηγείτε στο παιδί σας τη σωστή δόση. Πολλά φάρμακα είναι ήδη εξοπλισμένα με τις συσκεύες αυτές, ενώ άλλες μπορείτε να τις προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες.

 

Επίσης, διαβάστε όλες τις οδηγίες αποθήκευσης. Για παράδειγμα, κάποια αντιβιοτικά πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύει τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες και αν έχετε σχετικές ερωτήσεις, επικοινωνήστε με το φαρμακοποιό σας.

 

4. Αν λαμβάνετε φάρμακα, ζητήστε συμβουλές για το θηλασμό

 

Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για το αν μπορείτε να θηλάζετε ή όχι. Πρέπει να ρωτάτε για τα συστατικά του κάθε φαρμάκου. Η διακοπή της φαρμακευτικής θεραπείας, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να δημιουργήσει χρόνια προβλήματα. Οι ειδικοί, ωστόσο, ενημερώνουν, πως ορισμένα συστατικά φαρμάκων μπορούν να περάσουν μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό και να το θέσουν σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, εάν θηλάζετε ή εάν σκοπεύετε να θηλάσετε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

5. Προσέξτε τον εαυτό σας

 

Mπορεί να νιώθετε πως αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο μωρό σας, εάν παραμελείτε τον ύπνο σας, όμως προσπαθήστε να κρατήσετε χρόνο και για τον εαυτό σας. Η έλλειψη ξεκούρασης θα σας δημιουργήσει προβλήματα εάν έχετε μωρό. Οι ειδικοί συστήνουν να κοιμάστε όσο κοιμάται το μωρό αλλά και για μικρά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Eάν νιώθετε μονίμως πολύ στεναχωρημένη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, διότι μπορεί να είναι σημάδι επιλόχειας κατάθλιψης. Μην ξεχνάτε να προγραμματίζετε ραντεβού με τον γιατρό σας μέχρι και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

 

Ναι, μπορεί ο πρώτος χρόνος ως μητέρα να μην είναι τέλειος, όμως πρέπει να προσαρμοστείτε σε αυτό το νέο στάδιο. Κρατήστε στο μυαλό σας, πως το να είστε νέα μητέρα, είναι μια μεταβατική περίοδος, η οποία είναι αρκετά στρεσογόνα.

 

Παρόλα αυτά, μην ξεχνάτε να γιορτάστε το γεγονός πως γίνατε μητέρα!