13-05-2015
Άντρες: Πότε ΔΕΝ πρέπει να φοράνε κόκκινα

photo

Οι άνδρες που φορούν κόκκινα ρούχα στέλνουν το μήνυμα ότι είναι θυμωμένοι και επιθετικοί, σχεδόν κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και όταν «κοκκινίζει» το πρόσωπό τους  κι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι καλό, δείχνει νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Ντούρχαμ.

 

Όταν οι ερευνητές έδειξαν σε 50 γυναίκες και 50 άντρες εθελοντές εικόνες με άντρες που φορούσαν διαφορετικά χρώματα t-shirts, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν ως πιο επιθετικούς και θυμωμένους εκείνους που φορούσαν κόκκινα, απ' ότι εκείνους που φορούσαν μπλε ή γκρι.  Ωστόσο, ενώ οι άντρες είχαν την τάση να θεωρούν «κυρίαρχους» αυτούς που φορούσαν κόκκινο, δεν ίσχυε το ίδιο και για τις γυναίκες.

 

«Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να παρέχουν γνώση, σχετικά με το αν οι άντρες είναι σκόπιμο να φορούν κόκκινο σε ορισμένες κοινωνικές περιστάσεις», δήλωσε ο Rob Barton, καθηγητής Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Ντούρχαμ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κόκκινο χρώμα σηματοδοτεί συχνά επιθετικότητα στα ζώα και η τάση των ανδρών να «κοκκινίζουν» όταν θυμώνουν, πιστεύεται ότι κληρονομήθηκε από τους αρχαίους προγόνους μας, ως ένα φυσικό προειδοποιητικό σήμα.

 

«Γνωρίζουμε ότι το κόκκινο χρώμα έχει μια επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο κι αυτό είναι κάτι που έχει ενταχθεί στην κουλτούρα μας», επισημαίνει η υποψήφια διδάκτορας Ανθρωπολογίας, Diana Wiedemann, η οποία διεξήγαγε τα πειράματα.

 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι άντρες θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πριν φορέσουν κόκκινα ρούχα σε ορισμένες κοινωνικές περιστάσεις και σημαντικές συναντήσεις, όπως είναι οι συνεντεύξεις εργασίας.

 

Το να εκλαμβάνεται κανείς ως επιθετικός ή κυριαρχικός μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα, σε ορισμένες περιστάσεις, αλλά ενδεχομένως να είναι μειονέκτημα σε κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που η ομαδικότητα και η αξιοπιστία είναι σημαντικά χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Barton, τα ευρήματα της μελέτης, στο σύνολό τους, δείχνουν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ του κόκκινου χρώματος και της αντίληψης του θυμού, η οποία πιθανώς να σχετίζεται με το κοκκίνισμα του προσώπου, ως φυσικό σημάδι της οργής.

 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις επιπτώσεις των κόκκινων ρούχων μόνο στους άντρες, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των μεταβλητών. Τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αναλυθούν, αν είχαν παρουσιαστεί στους εθελοντές εικόνες και των δύο φύλων. Ωστόσο, τα κόκκινα ρούχα στις γυναίκες και οι αντιλήψεις που προκαλούν θα μπορούσε να είναι ένα θέμα για μελλοντική έρευνα.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society.