07-02-2018
Έρευνα: Η διατροφή που «ακονίζει» το μυαλό

photo

Προσθέτοντας περισσότερο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς σε μια μεσογειακή διατροφή μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό σας να «αντισταθεί» στην ηλικία σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που ακολούθησαν μια μεσογειακού τύπου διατροφή παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στη σκέψη και στη μνήμη, από τους ανθρώπους που απλώς ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

 

«Μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση της πνευματικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικιακή εκφύλιση με μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε τροφές με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, όπως το παρθένο ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Emilio Ros, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων, στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

 

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, επειδή η μέση ηλικία των συμμετεχόντων όταν ξεκίνησε η μελέτη ήταν 67 ετών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει κανείς τη διατροφή του, προκειμένου να διατηρήσει ή ακόμα και να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

 

Ως γνωστόν, η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρια και προϊόντα ολικής αλέσεως και φτωχή σε κόκκινο κρέας. Ο δρ Sam Gandy, διευθυντής του Κέντρου Γνωστικής Υγείας στο νοσοκομείο «Όρος Σινά»,  στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι η επίδραση  της συγκεκριμένης διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, έχει επικυρωθεί σε τέτοιο βαθμό που, τώρα πια, τη συστήνει σε  όλους τους ασθενείς του.

 

Σε άλλες μελέτες, τόσο το ελαιόλαδο, όσο και οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με οφέλη στην ψυχική υγεία.

 

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 450 άτομα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine».