14-05-2015
Παιδί: Είναι κρυολόγημα ή αλλεργία; Βρείτε τις διαφορές

photo

Όταν η καταρροή εμφανίζεται είναι δύσκολο για τους γονείς να καταλάβουν αν πρόκειται για κρύωμα ή για αλλεργική ρινίτιδα. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να το διακρίνουν, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

Στην παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργίες και να αιφνιδιάσουν τους γονείς. Ειδικά όσον αφορά στην αλλεργική ρινίτιδα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς τα συμπτώματά της είναι σχεδόν ίδια με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

 

Ομοιότητες και διαφορές

 

Η καταρροή, το «μπούκωμα», η φαγούρα στη μύτη, το φτάρνισμα, ο βήχας, η κόπωση και ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι συμπτώματα και των δύο καταστάσεων. Ωστόσο, αν οι γονείς δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες, θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τη διαφορά.

 

Τα παιδιά που έχουν ανοιξιάτικες ή φθινοπωρινές αλλεργίες έχουν συχνές κρίσεις φτερνίσματος και πολύ περισσότερη φαγούρα στη μύτη τους, την οποία συνήθως τρίβουν με μια ανοδική κίνηση. Μπορεί, επίσης, να διαμαρτύρονται για φαγούρα και κνησμό στο λαιμό ή φαγούρα στα μάτια, κάτι που δεν συμβαίνει σε ένα κοινό κρυολόγημα.

 

Όσον αφορά στο ρινικό έκκριμα, στην περίπτωση των αλλεργιών είναι διαυγές, ενώ στο κρυολόγημα έχει κιτρινωπό χρώμα.

 

Αν, με βάση τα παραπάνω, υποψιάζεστε ότι το παιδί σας πάσχει από αλλεργία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ο οποίος είναι ο κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει.

 

Τιπς για αλλεργικά παιδιά

 

  • Κρατήστε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου κλειστά και αλλάξτε τα φίλτρα του κλιματιστικού κάθε μήνα.
  • Αν βγουν έξω, τα παιδιά, θα πρέπει να πλύνουν το πρόσωπο, τα χέρια και τα μαλλιά τους, μόλις επιστρέψουν στο σπίτι.
  • Το ξέπλυμα των ματιών και των αφτιών τους με ένα αλατούχο διάλειμμα (μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή) είναι, επίσης, μια καλή ιδέα.
  • Επιπλέον, κάθε φορά που γυρίζουν στο σπίτι, πρέπει να αλλάζουν τα ρούχα τους, τα οποία θα συνιστάται να πλένονται, προκειμένου να απομακρυνθεί η γύρη ή άλλα αλλεργιογόνα.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητές τους νωρίς το πρωί, όταν τα επίπεδα της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλότερα.
  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν τη θεραπεία τους. Παιδιά είναι...