14-05-2015
Γεννημένοι για την επιτυχία όσοι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα

photo

Οι καπνιστές που καταφέρνουν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ερευνητές από το νοσοκομείο Duke, διαπίστωσαν ότι υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με αυτών που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν.

 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες 85 ανθρώπων, οι οποίοι ένα μήνα πριν επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Όλοι διέκοψαν το κάπνισμα και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πρόοδό τους για 10 εβδομάδες. Σαράντα ένας εκ των συμμετεχόντων παρουσίασαν υποτροπή.

 

Μελετώντας τις απεικονίσεις του εγκεφάλου των 44 καπνιστών που τα κατάφεραν, οι ερευνητές βρήκαν ότι είχαν κάτι κοινό: πριν σταματήσουν το κάπνισμα, είχαν καλύτερο συγχρονισμό δύο περιοχών του εγκεφάλου. Η μία περιοχή λέγεται  «νησίδα» και σχετίζεται με την επιθυμία και η άλλη «σωματοαισθητικός φλοιός» και είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της κίνησης και την αφή.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδιαιτερότητα αυτή σημαίνει πως αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να επιτύχουν και σε άλλους τομείς της ζωής τους.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neuropsychopharmacology.