13-04-2018
Έρευνα αποκαλύπτει τι μας κάνει ευτυχισμένους

photo

Το να μην έχει κανείς καθόλου δουλειά είναι καλύτερο από το να κάνει μια δουλειά που μισεί, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι επιχείρησαν να συμπληρώσουν τη λίστα με τα «υλικά» της συνταγής της ευτυχίας. Ορισμένα από τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «μη αναμενόμενα».

 

Με στόχο να κατανοήσει την ευτυχία και τις βαθύτερες αιτίες της, η αμερικανική εταιρία δημοσκοπήσεων  CivicScience, διεξήγαγε τη μελέτη «Profiling Happy».

 

Οι ερευνητές διερεύνησαν  τα αναφερόμενα επίπεδα ευτυχίας περισσότερων από 262.000 Αμερικανών, συνδέοντάς τα με χιλιάδες χαρακτηριστικά που περιελάμβαναν δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής, την «κατανάλωση» των ΜΜΕ κ.ά.

 

Την έρευνα καθοδήγησε ο Lamar Pierce, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Οργάνωσης και Στρατηγικής στο Olin Business School, του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, στο Σεντ Λούις και επικεφαλής των ακαδημαϊκών συμβούλων της εταιρίας.

 

Μερικά από τα ευρήματα

 

  • Η ευτυχία είναι γύρω μας. Ο γενικός πληθυσμός είναι έξι φορές πιο πιθανό να αναφέρει ότι είναι ευτυχισμένος, παρά δυστυχισμένος.

 

  • Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά φαίνεται να βοηθούν. Πολλά χαρακτηριστικά υψηλού εισοδήματος συνδέονται στενά με περισσότερη ευτυχία, ειδικά όταν λαμβάνονται υπόψη οι τρόποι με τους οποίους επιδεικνύουμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αγοράζουν κοσμήματα για τον εαυτό τους είναι 23 φορές πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι, ενώ εκείνοι που τρώνε σε πολυτελή  εστιατόρια και κάνουν τις αγορές τους μέσω  tablet αναφέρουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πως -σε γενικές γραμμές- είναι ευτυχισμένοι.

 

  • Όταν πρόκειται για την απασχόληση, είναι καλύτερα να είναι κανείς άνεργος από το να έχει μια εργασία που μισεί. Το να μην είναι κανείς ικανοποιημένος με τη δουλειά του είναι πιο στενά συνδεδεμένο με την δυστυχία από ότι το να μην έχει καθόλου δουλειά.

 

  • Η καλή υγεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα της ευτυχίας. Εκείνοι που είναι υγιείς είναι 11 φορές πιο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι, ενώ εκείνοι που αναφέρουν ότι δεν έχουν καλή υγεία έχουν 133 % περισσότερες πιθανότητες να είναι δυστυχισμένοι.

 

  • Με την αύξηση της ηλικίας, αυξάνεται και η ευτυχία. Ξεκινώντας από την ηλικία των 30 έως 34 ετών, κάθε ηλικιακή ομάδα γίνεται σταδιακά πιο ευτυχισμένοι από ό, τι ο γενικός πληθυσμός και κορυφώνεται στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.