25-05-2017
5 πράγματα που (σχεδόν) σίγουρα δεν ξέρετε για τη σχέση σας με το άλλο φύλο

photo

Είτε είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό, αυτό που συμβαίνει στη σχέση σας, μπορεί να έχει εξήγηση. Αν και ορισμένοι παράγοντες εκπλήσσουν, έχουν προκύψει από επιστημονικές μελέτες.

Στον κοινό βίο των ζευγαριών, ή ακόμα και στο φλερτ, υπάρχουν ορισμένες «κρυφές» παράμετροι, οι οποίες διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στη μεταξύ τους σχέση. Άλλοτε κάνουν τα πράγματα καλύτερα κι άλλοτε χειρότερα και μπορεί να αποτελούν την εξήγηση στα όσα ανεξήγητα σας συμβαίνουν.

1. Οι σύζυγοι έχουν παρόμοιο DNA

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, η φυλή, η θρησκεία, το εισόδημα  και η ανατροφή. Ωστόσο,  μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Proceedings of the National Academy of Science, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται άτομα με παρόμοια DNA. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν το γενετικό υλικό 825 λευκών ζευγαριών από την Αμερική, διαπίστωσαν λιγότερες διαφορές στο γενετικό υλικό μεταξύ των παντρεμένων ανθρώπων, από ό, τι μεταξύ δύο τυχαία επιλεγμένων ατόμων από την ίδια φυλή. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το μέγεθος της τάσης για έναν γενετικά παρόμοια σύζυγο είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της τάσης για κάποιον με παρόμοια εκπαίδευση.

2. Κάποιοι είναι «σχεδιασμένοι» για περισσότερο σεξ

Η καλωδίωση του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία των συμμετεχόντων με εγκεφαλογράφημα, ενώ τους εξέθεταν σε σεξουαλικά ερεθίσματα και τους ρώτησαν πόσους ερωτικούς συντρόφους είχαν αλλάξει τον τελευταίο ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι των οποίων οι εγκέφαλοι ήταν πιο δραστήριοι όταν εκτίθεντο στα σεξουαλικά ερεθίσματα, έτειναν να έχουν και πιο πολλές συντρόφους.

3. Τα αντισυλληπτικά  επηρεάζουν το γούστο των γυναικών

Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι γυναίκες λαμβάνουν ορμονικά αντισυλληπτικά, παρουσιάζουν μειωμένη έλξη προς τους άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αρρενωπά φυσικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, μια μελέτη του 2012 από τη Σκωτία, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γνώρισαν τους σύντροφό τους, ενώ λάμβαναν το αντισυλληπτικό χάπι ένιωθαν  μικρότερη σεξουαλική έλξη από τους συντρόφους τους και ήταν λιγότερο σεξουαλικά ικανοποιημένες, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίζονταν πιο ικανοποιημένες με την οικονομική κατάσταση του συντρόφου τους και ήταν λιγότερο πιθανό να χωρίσουν, από τις γυναίκες που δεν έπαιρναν το χάπι.

4. Οι ρομαντικές κομεντί ενώνουν τα ζευγάρια

Η παρακολούθηση  ταινιών μπορεί να είναι ένα από τα «κλειδιά» για την οικογενειακή ευτυχία, λέει ο Matthew Johnson, PhD, διευθυντής του  Εργαστηρίου Μελέτης Γάμου και Οικογένειας,  του Μπινγκαμπτον. Στη μελέτη του, ζευγάρια δέχτηκαν συμβουλευτική ή παρακολούθησαν ταινίες με θέμα βασισμένο στις σχέσεις και στη συνέχεια συζητούσαν μεταξύ τους. Και οι δύο στρατηγικές μείωσαν το ποσοστό διαζυγίων των ομάδων κατά το ήμισυ, μετά από τρία χρόνια, αλλά η μέθοδος «της ταινίας» πήρε 50% λιγότερο χρόνο και πραγματοποιήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο σπίτι. «Το κλειδί είναι να μιλήσετε με το σύντροφό σας για τη σχέση σας στο πλαίσιο μιας ταινίας», λέει ο Johnson.

5. Το χαμηλό σάκχαρο προκαλεί διχόνοια

Η  επιθετικότητα και οι λογομαχίες μεταξύ των συζύγων μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, υποστηρίζουν ερευνητές από το  Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Σε μια μελέτη του 2014, ζήτησαν από 107 παντρεμένα ζευγάρια να μετρούν το σάκχαρό τους κάθε βράδυ και πρωί και να τοποθετήσουν καρφίτσες σε «κούκλες βουντού» που αναπαριστούσαν τους συζύγους τους, με βάση το πόσο θυμωμένοι ήταν μαζί τους. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια των 21 ημερών, όσο πιο χαμηλά ήταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, τόσο περισσότερες καρφίτσες χρησιμοποιούσαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν πείνα και έτσι οι άνθρωποι γίνονται ιδιότροποι και οξύθυμοι. Όταν έχετε να κάνετε μια δύσκολη συζήτηση με το σύζυγό σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πεινασμένοι», συμβουλεύει ο επικεφαλής συγγραφέας Brad Bushman, PhD.