11-05-2015
Πάνω από 2.000.000 Έλληνες έχουν υπέρταση

photo

Περισσότεροι από το 1/3 των ενηλίκων και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου (17/5).

 

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για ασθένεια ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος.

 

Είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 

Ωστόσο, συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, αρκετοί υπερτασικοί που παίρνουν φάρμακα δεν έχουν ρυθμιστεί επαρκώς.

 

Με «όπλο» τη διατροφή

 

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης.

 

Διαθέσιμα φάρμακα

 

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια πρωινή δόση και με σταθερούς συνδυασμούς (2 ή 3 φάρμακα σε ένα χάπι) είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας συμμόρφωσης στη θεραπεία.

 

Tip. Ελέγξτε την πίεσή σας σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμη και αν δεν παρουσιάζετε κανένα σύμπτωμα. Η υπέρταση αποκαλείται και «σιωπηλή νόσος», ακριβώς επειδή δεν έχει συμπτώματα.