01-06-2017
Δεν θυμάστε ονόματα; Δείτε γιατί!

photo

Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν μας συστήνουν ένα πρόσωπο, το όνομά του μπαίνει από το ένα αφτί και... βγαίνει από το άλλο. Το επόμενο δευτερόλεπτο μπορεί να το έχουμε ήδη ξεχάσει. Είναι φυσιολογικό ή υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα;

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα «νέα» ονόματα είναι μια πληροφορία χωρίς νόημα, καθώς δεν συνδέονται με άλλες πληροφορίες. Όπως υποστηρίζουν, όσο περισσότερες «οδοί» συνδέονται με μια μνήμη (π.χ. ένα γεγονός, μια πληροφορία κοκ), τόσο πιο εύκολο είναι να ανακτηθεί η συγκεκριμένη μνήμη και αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά με τα ονόματα.

 

Ακόμη και λεπτομέρειες φαινομενικά ήσσονος σημασίας, όπως τα ρούχα που φορούσε κάποιος σε μια συγκεκριμένη ημέρα ή τι καιρό είχε, μπορεί να διευκολύνουν την θύμηση  άλλων γεγονότων που συνέβησαν εκείνη την ημέρα. Όμως τα ονόματα, συνήθως δεν παρέχουν στον εγκέφαλο πολλές πληροφορίες.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή συναισθηματική σύνδεση πίσω από το όνομα ενός ατόμου, τα πράγματα αλλάζουν. Όταν, όμως, θα συναντήσετε κάποιον σε ένα πάρτι, δεν υπάρχει άμεσα εμφανής λόγος για τον οποίο θα πρέπει να λέγεται Νίκος ή Γιώργος. Και δεν υπάρχουν και πληροφορίες που να «στοιχειοθετούν» το όνομά του, αφού τον γνωρίσατε μόλις τώρα. «Τα ονόματα είναι εντελώς αυθαίρετα  και δεν εμπεριέχουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία. Όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συνδέσει πολλά κομμάτια μιας πληροφορίας , τότε υπάρχουν  περισσότερες πιθανότητες η πληροφορία να ξεχαστεί», διευκρινίζουν οι ειδικοί.