19-05-2015
Η ακμή αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα στις γυναίκες

photo

Έναν νέο παράγοντα κινδύνου για μελάνωμα ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ομάδα αμερικανών ερευνητών: το ιστορικό ακμής κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

 

H Mingfeng Zhang, MD, Ph.D., από το Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν 99.128 νοσοκόμες, για 20 χρόνια, προκειμένου να εξετάσουν το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν για καρκίνο του μαστού, του θυρεοειδούς, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του ενδομητρίου, του μελανώματος και του μη-Hodgkin λεμφώματος, οι γυναίκες με ιστορικό σοβαρής εφηβικής ακμής.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των γυναικών με ιστορικό σοβαρής εφηβικής ακμής, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για μελάνωμα, ανεξάρτητα από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Η συσχέτιση αυτή επαναλήφθηκε σε μια ανεξάρτητη μελέτη σε ασθενείς με μελάνωμα, που περιελάμβανε 930 περιπτώσεις και 1026 ελέγχους. Και στις δύο μελέτες, η πιθανότητα να υπάρχουν σπίλοι (ελιές) ήταν αυξημένη στις γυναίκες που είχαν ιστορικό εφηβικής ακμής.

 

«Εν ολίγοις, αναγνωρίσαμε το ιστορικό εφηβικής ακμής ως νέο παράγοντα κινδύνου για μελάνωμα, ανεξάρτητα από τους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου», γράφουν οι συντάκτες. «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη περεταίρω διερεύνησης αυτής της σχέσης».

 

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.