19-05-2015
Αντιβιοτικά στη βρεφική ηλικία, ασθένειες στην ενήλικη ζωή

photo

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών στη βρεφική ηλικία, συνδέεται με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και με την εμφάνιση ασθενειών αργότερα στη ζωή.

 

Οι διαταραχές στα βακτήρια του εντέρου (δυσβίωση), έχει διαπιστωθεί ότι συνδέονται με μολυσματικές ασθένειες, αλλεργίες και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα ακόμη και με την παχυσαρκία.

 

Τα αντιβιοτικά είναι μακράν τα πιο κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα που χορηγούνται στα παιδιά. Τους αναλογεί περίπου το ένα τέταρτο όλων των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για παιδιά, με το ένα τρίτο αυτών να θεωρείται περιττό. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αντιβιοτικών στην ποικιλομορφία και τη σύνθεση των βακτηρίων στο σώμα μας (μικροβίωμα).

 

«Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των αντιβιοτικών και της διαταραχής των βακτηρίων του εντέρου και άλλες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της διαταραχής των βακτηρίων του εντέρου και ασθενειών στην ενήλικη ζωή. Τον τελευταίο χρόνο συνθέσαμε εκατοντάδες μελέτες και αποδείχτηκε ο ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της χρήσης των αντιβιοτικών, των διαταραχών στα βακτήρια του εντέρου και των ασθενειών στην ενήλικη ζωή», επισημαίνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Dan Knights, υπολογιστικός βιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

 

Ο Knights και οι συνεργάτες του, επιχείρησαν να διερευνήσουν ποια είναι η δράση των αντιβιοτικών στο έντερο που προκαλεί αργότερα ασθένειες. Στην περίπτωση των αλλεργιών, για παράδειγμα, η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να εκριζώνει βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι απαραίτητα για την ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Σχετικά με την παχυσαρκία, τα αντιβιοτικά επιφέρουν μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων των λιπαρών οξέων μικρής αλύσου, τα οποία επηρεάζουν το μεταβολισμό.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι απαιτείται περεταίρω έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση των αντιβιοτικών και να οριστούν συστάσεις για τη συνταγογράφησή τους.

 

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe.