24-08-2017
Πόσο επικίνδυνες είναι οι σαγιονάρες

photo

Μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής υπόδησης, όμως δεν αποκλείεται να σας βάλουν σε μπελάδες. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, τις κατατάσσουν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα υποδήματα.

 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι σαγιονάρες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον (φυσικό) τρόπο που περπατάτε, προκαλώντας προβλήματα όχι μόνο στα πόδια αλλά και στο ισχίο, το γόνατο και την πλάτη.

 

Οι επιπτώσεις της χρήσης τους

 

Η έλλειψη στήριξης, που τις χαρακτηρίζει, έχει ενοχοποιηθεί για κρίσιμα προβλήματα στην καμάρα και τη φτέρνα, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, μια φλεγμονή του ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού.

 

Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ, καθώς αυτού του είδους τα υποδήματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα των οστών. Η μακροχρόνια πίεση στην καμάρα και την φτέρνα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία οστεόφυτων (οστικές προεξοχές), τα οποία προκαλούν δυσκαμψία και πόνους.

 

Τα μικρότερα βήματα καθώς και το γεγονός ότι οι σαγιονάρες δεν στηρίζονται στα πόδια, μας αναγκάζουν να σφίγγουμε τα δάχτυλά μας προκειμένου να κρατηθεί το σανδάλι στο πόδι, προκαλώντας υπερβολική πίεση στον αστράγαλο.

 

Επιπλέον, φορώντας παπούτσια με ελλιπή ή καθόλου υποστήριξη της καμάρας, γίνεται υπερβολική χρήση των τενόντων και των μυών, όχι μόνο των ποδιών αλλά και των ισχίων, των γονάτων και της πλάτης, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος.

 

Tips

 

  • Αν παρουσιάσετε ανεξήγητο πόνο σε κάποιο από τα παραπάνω σημεία, εξετάστε πάντα τα πόδια σας, ως πιθανή πηγή.

 

  • Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν συνηθίζετε να φοράτε σαγιονάρες, αναζητήστε μάρκες που προσφέρουν υποστήριξη της καμάρας. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μήπως να τις φοράτε μόνο στην παραλία;