21-05-2015
Εγκυμοσύνη + παρακεταμόλη= μειωμένη τεστοστερόνη στα αγόρια

photo

Η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης από έγκυες μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή τεστοστερόνης στο παιδί που κυοφορείται, αν είναι αγόρι, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

 

Η παρακεταμόλη είναι το κύριο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου και του πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Από την άλλη πλευρά, η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στους όρχεις και είναι ζωτικής σημασίας για τη δια βίου υγεία των ανδρών. Η μειωμένη έκθεση των αγοριών σε αυτήν, όταν βρίσκονται στη μήτρα, έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, καρκίνου των όρχεων και κρυψορχίας.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εξηγηθεί η σχέση που έχει αναφερθεί μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και προβλημάτων στην αναπαραγωγική υγεία νεαρών αγοριών.

 

Επιπλέον, συνιστούν στις μέλλουσες μητέρες να λαμβάνονουν τα παυσίπονα στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

 

Η μελέτη

 

Στη μελέτη εξετάστηκε η επίδραση της παρακεταμόλης στην παραγωγή τεστοστερόνης σε ποντίκια, που έφεραν μοσχεύματα ανθρώπινου ορχικού ιστού. Αυτά τα μοσχεύματα έχει φανεί ότι μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο οι αναπτυσσόμενοι όρχεις μεγαλώνουν και λειτουργούν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια μια τυπική ημερήσια δόση παρακεταμόλης, επί χρονικό διάστημα, είτε 24 ωρών ή επτά ημερών. Στη συνέχεια μέτρησαν την ποσότητα της τεστοστερόνης που παράγεται από τον ανθρώπινο ιστό μία ώρα μετά την τελική δόση της παρακεταμόλης.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε καμία επίδραση στην παραγωγή τεστοστερόνης μετά από 24 ώρες θεραπείας με παρακεταμόλη, αλλά μετά τη θεραπεία των επτά ημερών η ποσότητα της ορμόνης μειώθηκε κατά 45 %.

 

«Αυτή η μελέτη συνηγορεί στις υπάρχουσες ενδείξεις ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης, κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των αναπαραγωγικών διαταραχών στα αρσενικά μωρά», τονίζει ο ερευνητής δρ Rod Mitchell.

 

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ο μηχανισμός, με τον οποίο η παρακεταμόλη μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.