16-06-2017
Ποιες είναι οι καρκινογόνες ουσίες στα βερνίκια νυχιών

photo

Πολλά βερνίκια νυχιών περιέχουν χημικές ουσίες, που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο, προειδοποιεί επιστήμονας, ο οποίος έχει διεξάγει σχετική μελέτη.

 

Σύμφωνα με τον δρ Thu Quach, από το Πανεπιστήμιο του Στράνφορντ και το Ινστιτούτο Πρόληψης του Καρκίνου, στην Καλιφόρνια, τα προϊόντα περιποίησης των νυχιών περιέχουν, σε διάφορες ποσότητες, πολλά τοξικά και δυνητικά επικίνδυνα χημικά συστατικά.

 

Το φάσμα των συστατικών αυτών μπορεί να κυμαίνεται από ογκογόνες ενώσεις όπως φορμαλδεΰδη, μέχρι άλλες ουσίες που διαταράσσουν τα επίπεδα των ορμονών.

 

Το «τοξικό τρίο»

 

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τις πιο επικίνδυνες χημικές ενώσεις και ουσίες, οι οποίες είναι: το τολουόλιο, η φορμαλδεΰδη και ο φθαλικός διβουτυλεστέρας.

 

  • Το τολουόλιο είναι ένας κοινά χρησιμοποιούμενος διαλύτης που δημιουργεί ένα λείο φινίρισμα στα νύχια και διατηρεί τη χρωστική ουσία (το λεγόμενο «γυαλιστικό-στεγνωτικό»).

 

Ωστόσο, η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα καθώς και να προκαλέσει αναπαραγωγικά προβλήματα

 

  • Η φορμαλδεΰδη, είναι γνωστό καρκινογόνο και χρησιμοποιείται ως σκληρυντικό νυχιών και ως απολυμαντικό για εργαλεία περιποίησης νυχιών.

 

  • Η έκθεση σε φθαλικό διβουτυλεστέρα, (προστίθεται σε γυαλιστικά και παρέχει ελαστικότητα), έχει συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής.

 

Οι ουσίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία, κυρίως όσον αφορά στους εργαζόμενους στα «σαλόνια νυχιών», των οποίων η υγεία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, καθώς εκτίθενται καθημερινά στο τοξικό τρίο. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης νυχιών.