16-05-2018
Ενδιαφέρεστε για νέες σχέσεις; Χαμογελάστε!

photo

Αν θέλετε να δημιουργήσετε οποιουδήποτε τύπου νέες σχέσεις, αυτό που χρειάζεστε είναι ένα ειλικρινές χαμόγελο! Όχι μόνο θα προσελκύσετε κόσμο κοντά σας, αλλά θα θέσετε και τη βάση για μια καλή σχέση.

 

Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο δεκτικοί στα θετικά ερεθίσματα, κατά τη διαμόρφωση νέων δεσμών, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Ένα «στημένο» χαμόγελο, ωστόσο, δεν είναι αρκετό, καθώς μπορούν να το αναγνωρίσουν  από μίλια  μακριά.

 

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Belinda Campos, του Πανεπιστημίου Irvine, της Καλιφόρνια, η οποία διεξήγαγε δύο μελέτες, προκειμένου να διαπιστώσει πώς δημιουργούνται και συντηρούνται οι σχέσεις.

 

Η πρώτη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 66 ζευγάρια, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να παρακολουθούν με αρκετή ακρίβεια τα θετικά συναισθήματα των παρτενέρ τους.

 

Στη δεύτερη, στην οποία συμμετείχαν 91 γυναίκες, φάνηκε ότι έτειναν να αισθάνονται πιο κοντά στους ξένους που εμφάνιζαν θετικά συναισθήματα.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στα θετικά συναισθήματα των άλλων, από ότι τα αρνητικά.  Επίσης, όταν βρεθούν σε καταστάσεις που ευνοούν τη δημιουργία νέων σχέσεων, συντονίζονται στο «θετικό» σχεδόν ενστικτωδώς.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αναγνώριση των θετικών συναισθημάτων των άλλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε μια σχέση.

 

Σε ένα νέο ειδύλλιο, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να νιώσουν ασφαλή για το ενδιαφέρον του συντρόφου τους και να συμβάλλει στην επίλυση συγκρούσεων.

 

Επιπλέον, η Campos εξηγεί ότι οι άνθρωποι εκδηλώνουν, κατά κύριο λόγο, θετικά συναισθήματα, με το λεγόμενο «χαμόγελο Duchenne».

 

Αυτό το ξεχωριστό χαμόγελο συμβαίνει όταν κινούνται ταυτόχρονα οι δύο μυς του προσώπου, γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα και παράγεται συνήθως όταν οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς και ευτυχισμένοι. Το χαμόγελο Duchenne θεωρείται μια αξιόπιστη ένδειξη της  προθυμίας για συνεργασία και βοηθά στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών.

 

Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την παρουσία ή την απουσία του, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και είναι καλοί στο να «διαβάζουν» ένα ψεύτικο χαμόγελο.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Motivation and Emotion.