27-05-2015
«Όπλο» κατά του καρκίνου της μήτρας η μεσογειακή διατροφή

photo

Η διατροφή μεσογειακού τύπου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, κατά περισσότερο από το ήμισυ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιπλέον, όσο πιο πιστά ακολουθείται, τόσο ελαττώνεται και ο κίνδυνος.

 

Ομάδα ερευνητών εξέτασε τον τύπο διατροφής περισσότερων από 5.000 γυναικών, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και πώς σχετιζόταν αυτό με τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της μήτρας (ενδομητρίου).

 

Οι επιστήμονες διαχώρισαν τη μεσογειακή διατροφή σε εννέα κύρια συστατικά: 1) πολλά λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς, 2) πολλά όσπρια, 3) πολλά δημητριακά και πατάτες (βραστές), 4) πολλά ψάρια, 5) μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο), 6) λίγο κρέας, 7) λίγο γάλα, 8) λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, και 9) μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ότι στις γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή πιο πιστά, με την κατανάλωση μεταξύ επτά και εννέα από τις ευεργετικές ομάδες τροφίμων, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας μειώθηκε κατά 57%.  Όσες κατανάλωναν έξι από αυτές παρουσίασαν κατά 46% μικρότερο κίνδυνο και σε όσες ακολουθούσαν πέντε ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 34%. Αντίθετα, όσες κατανάλωναν τέσσερις ή λιγότερες από τις ευεργετικές ομάδες τροφίμων δεν αποκόμιζαν ιδιαίτερο όφελος,

 

«Η έρευνά μας δείχνει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή στον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο στη μήτρα. Αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο οι καθημερινές επιλογές μας, όπως το τι τρώμε και το πόσο δραστήριοι είμαστε, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Cristina Bosetti, από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας Mario Negri, στο Μιλάνο.

 

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer.