28-05-2015
Ο θόρυβος μας παχαίνει στην κοιλιά

photo

Η παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο από αυτοκίνητα, τρένα και αεροπλάνα σχετίζεται με τη αύξηση του κοιλιακού λίπους, αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές.

 

Οι άνθρωποι που κατοικούν ή εργάζονται κοντά σε λεωφόρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κοιλιά, υποστηρίζουν τα ευρήματα νέας μελέτης.

 

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανάλογος με τον αριθμό των πηγών θορύβου στις οποίες εκτίθεται κανείς ταυτόχρονα - από 25 % για εκείνους που εκτίθενται σε μία μόνο πηγή, σε σχεδόν διπλάσιο για εκείνους που εκτίθενται και στις τρεις πηγές, τονίζουν οι επιστήμονες.

 

«Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο της κυκλοφορίας μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό μας και να οδηγήσει σε κοιλιακή παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Charlotta Eriksson, από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska, στη Στοκχόλμη.

 

Δεδομένου ότι η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πολύ κοντά σε μεγάλους δρόμους, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια, ο θόρυβος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

«Στην αρχή, η ιδέα ότι ο θόρυβος θα μπορούσε να μας παχύνει ή ειδικότερα να αυξήσει το λίπος γύρω από τη μέση, όπου είναι το πιο επικίνδυνο, φαινόταν απίθανη», αναφέρει ο δρ David Katz, διευθυντής στο  Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης, του Πανεπιστημίου Yale.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει λογική εξήγηση: Ο θόρυβος είναι αγχωτικός, το άγχος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών και οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σε ποιο σημείο του σώματος θα αποθηκευτούν οι περιττές θερμίδες. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με άλλες εργασίες που υποδεικνύουν ότι τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

 

Η Eriksson και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων από 5.000 ανθρώπων που ζούσαν σε πέντε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές γύρω από τη Στοκχόλμη.

 

Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των γυναικών, η έκθεση σε κάθε επιπλέον 5 ντεσιμπέλ θορύβου της κυκλοφορίας, συνεπαγόταν μια αύξηση περίπου 0,2 εκ. στην περίμετρο μέσης. Αντίστοιχα, μεταξύ των ανδρών, βρέθηκε μια αύξηση περίπου 0,15 εκ. στην περιφέρεια μέσης-ισχίων, για κάθε επιπλέον 5 ντεσιμπέλ.

 

Η πιθανή εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι ο θόρυβος της κυκλοφορίας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστό ότι διεγείρει τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επιπλέον, οι διαταραχές ύπνου που προκαλούνται από το θόρυβο μπορεί επίσης να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο.

 

Τα ευρήματα αυτά δεν επηρεάζονται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής ή την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο,  η ηλικία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς η σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και του κυκλοφοριακού θορύβου βρέθηκε μόνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Occupational & Environmental Medicine.