13-07-2017
Κυτταρίτιδα: Μύθοι και αλήθειες που εκπλήσσουν

photo

Είναι ένα από τα βασικότερα αισθητικά προβλήματα των γυναικών και εμφανίζεται στην πλειονότητά τους. Η κυτταρίτιδα απασχολεί όλες, ανεξαιρέτως, τις γυναίκες. Ακόμα κι αυτές που δεν έχουν...


Μαζί με την απώλεια βάρους αποτελεί το «φλέγον» θέμα εν όψει του καλοκαιριού. Όλες οι γυναίκες επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα και να εμφανιστούν στην παραλία με αυτοπεποίθηση. Η επίτευξη του στόχου, όμως, απαιτεί σωστή ενημέρωση και διευκρινίσεις. Δείτε ποιοι είναι οι σχετικοί μύθοι και ποιες οι αλήθειες πίσω από αυτούς.

 

Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τοξίνες

 

Μύθος: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν υποκείμενα αποθέματα λίπους αρχίζουν να διαπερνούν τα στρώματα των ινών του κολλαγόνου ή του συνδετικού ιστού και να φτάνουν ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Ο συνδετικός ιστός μπορεί να αποδυναμωθεί από ορμόνες, από έλλειψη άσκησης και μυϊκού τόνου, από το υπερβολικό λίπος και την κακή κυκλοφορία του αίματος. Η επιστήμη δεν έχει αποδείξει την σύνδεση των τοξινών και της κυτταρίτιδας.

 

Οι γυναίκες έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα από τους άντρες:

 

Αλήθεια: Οι γυναίκες έχουν από την φύση τους περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς. Επίσης, έχουν λιγότερο συνδετικό ιστό, ο οποίος διατηρεί τα λιποκύτταρα στη θέση τους. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των αντρών αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

 

Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας

 

Αλήθεια: Καθώς μεγαλώνουν οι γυναίκες, ο οργανισμός τους παράγει λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Όταν μειώνονται τα οιστρογόνα, επηρεάζεται αρνητικά η κυκλοφορία του αίματος και μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου, άρα αποδυναμώνεται ο συνδετικός ιστός, με αποτέλεσμα το λίπος να τον διαπερνάει ευκολότερα και να γίνεται πιο εμφανές.

 

Η κυτταρίτιδα  είναι κληρονομική

 

Αλήθεια: Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα να αποκτήσετε κυτταρίτιδα είναι αυξημένη εάν είχε και η μητέρα σας ή/ και η γιαγιά σας. Ωστόσο η γενετική προδιάθεση είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ. Παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση ενός υιούς βάρους παίζουν, επίσης, ρόλο.

 

Κυτταρίτιδα έχουν μόνο όσοι είναι υπέρβαροι

 

Μύθος: Το υπερβολικό βάρος κάνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας πιο αισθητή. Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει κάτω από το δέρμα, τόσο πιθανότερο είναι να ασκήσει πίεση στο συνδετικό ιστό και να «αναδειχθεί» η αντιαισθητική όψη. Ωστόσο, κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στις γυναίκες όλων των μεγεθών. Ακόμα και στους αγγέλους της Victoria Secret.

 

Η κυτταρίτιδα μειώνεται με την άσκηση

 

Αλήθεια: Η τακτική άσκηση δεν μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί να την μειώσει. Οι ειδικοί τονίζουν ότι συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς βοηθάει τις χαλαρωμένες ίνες να γίνουν πιο ελαστικές και σφιχτές .Ωστόσο, δεν μπορεί να την εξαλείψει από μόνη της. Για την πρόληψη και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας θα πρέπει να συνδυάζεται με σωστή διατροφή, καλή κυκλοφορία του αίματος και σωστή ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την αποθήκευση του λίπους.

 

Οι ειδικές κρέμες εξαφανίζουν την κυτταρίτιδα

 

Μύθος: Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάποιες από αυτές τις κρέμες μειώνουν μόνιμα την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή (ρετινόλη) ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προσωρινά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα πιο παχύ κάλυμμα του δέρματος, το οποίο «καμουφλάρει» την αντιαισθητική όψη. Υπάρχουν, επίσης, περιορισμένες ενδείξεις ότι οι κρέμες ή τα scrubs με διεγερτικά συστατικά, όπως η καφεΐνη, το τζίντζερ και το πράσινο ή μαύρο τσάι, μπορούν να βοηθήσουν, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και διασπώντας τα αποθέματα των λιποκυττάρων. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Η κυτταρίτιδα δεν θα εξαφανιστεί εάν δεν προσέχετε τη διατροφή σας και δεν ασκείστε.

 

Η λιποαναρρόφηση  μπορεί να λύσει το πρόβλημα

 

Μύθος: Από τη στιγμή που έχετε πρόβλημα κυτταρίτιδας, η λιποαναρρόφηση δεν είναι λύση. Μάλιστα μια τέτοιου είδους επέμβαση μπορεί να καταστρέψει την αποθηκευτική δομή του λίπους και να οδηγήσει αργότερα στην εμφάνιση κυτταρίτιδας ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχε πριν.

 

Η διατροφή είναι βασικός σύμμαχος

 

Αλήθεια: Η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει το αν θα έχετε ή όχι κυτταρίτιδα. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να διατηρήσει το βάρος σε υγιή επίπεδα. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και νερό είναι ικανές να κρατήσουν δυνατό τον συνδετικό ιστό. Εντάξτε στο μενού σας  τροφές, πλούσιες σε νερό, όπως το αγγούρι, η ντομάτα , οι πιπεριές κ.ά.

 

Το κάπνισμα ενισχύει την εμφάνιση κυτταρίτιδας

 

Αλήθεια: Ο καπνός του τσιγάρου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ροή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ επιπλέον αποδυναμώνει και διαταράσσει τον σχηματισμό του κολλαγόνου, διευκολύνοντας το «τέντωμα» και την καταστροφή του συνδετικού ιστού. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει να βγει το λίπος στην επιφάνεια και να δώσει στο δέρμα την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

 

Οι μη επεμβατικές μέθοδοι έχουν αποτέλεσμα

 

Αλήθεια: Οι τεχνικές των Laser, των ραδιοσυχνοτήτων και του μασάζ έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, με στόχο τη μείωση της κυτταρίτιδας. Τα αποτελέσματά τους, ωστόσο, είναι βραχυπρόθεσμα.

 

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία

 

Αλήθεια: Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, με μόνιμα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επιστήμονες βρίσκονται ολοένα και πιο κοντά στην εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης.