29-05-2015
Η κυνική συμπεριφορά «μειώνει» το εισόδημα

photo

Έναν νέο παράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με λιγότερες αποδοχές, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες, ύστερα από τη διεξαγωγή τριών μελετών: την κυνική συμπεριφορά.

 

Ενώ η προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει τον κυνισμό με επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της ζωής, όπως η σωματική υγεία, η ψυχική ευεξία και η οικογενειακή ισορροπία, η παρούσα έρευνα αποδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ του κυνισμού και της οικονομικής επιτυχίας.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από μελέτες, χρησιμοποιώντας στοιχεία ερευνών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι δύο πρώτες μελέτες εξέτασαν τον κυνισμό (όπως μετρήθηκε από τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια) στις εθνικές έρευνες των Αμερικανών (1146 και 497 συμμετέχοντες αντίστοιχα) και το επίπεδο του εισοδήματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Και στις δύο μελέτες, το υψηλό επίπεδο κυνισμού σχετίστηκε με χαμηλότερο εισόδημα.

 

Μια άλλη μελέτη, η οποία εστίασε σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 16.000 ανθρώπων στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι μετά από εννέα χρόνια τα άτομα με χαμηλά επίπεδα κυνισμού κέρδιζαν κατά μέσο όρο $ 300 περισσότερα, το μήνα, από τους πιο κυνικούς ομολόγους τους.

 

Η τελική μελέτη επεξεργάστηκε τα στοιχεία ερευνών από 41 χώρες, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι κοινωνικοί παράγοντες θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο. Η αρνητική συσχέτιση μεταξύ του κυνισμού και των χαμηλότερων εισοδημάτων ήταν ισχυρότερη στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα αλτρουιστικής συμπεριφοράς, χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικού κυνισμού.

 

Σύμφωνα με την  Olga  Stavrova, PhD , ερευνητική  συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης,  μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κυνικοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστευτούν τους συναδέλφους τους και επομένως, είναι πιο πρόθυμοι να παραιτηθούν από ευκαιρίες συνεργασίας που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε επαγγελματική πρόοδο. Αυτά τα άτομα μπορεί, επίσης, να είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια στις εργασίες τους, γεγονός που ενδεχομένως να παρεμποδίζει την οικονομική επιτυχία τους.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε, από την Αμερικανική Εταιρία Ψυχολογίας, στο επιστημονικό περιοδικό  Journal of Personality and Social Psychology.