17-05-2018
Η «άσχημη» πλευρά της ομορφιάς

photo

Λένε ότι μια ωραία εμφάνιση ανοίγει πολλές πόρτες στη ζωή. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, όμως, δεν αποκλείεται και να κλείνει κάποιες.


Στην εποχή της εικόνας και της ρηχής δημοφιλίας, η ελκυστικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της ζωής. Χωρίς να ξεχνάτε ότι η ελκυστικότητα δεν συμβαδίζει πάντα με την εξωτερική ομορφιά, δείτε πώς μπορεί να επηρεάσει τους «εκπροσώπους» της και θα καταλάβετε ότι η εξιδανίκευση (ανθρώπων ή καταστάσεων) είναι πάντα μία παγίδα, που δημιουργεί λανθασμένες αντιλήψεις.

 

3 μελανά σημεία


1. Τα ιδιαίτερα ελκυστικά άτομα πιστεύεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν τους άλλους από ό, τι τα μετρίως ελκυστικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin. Οι εξαιρετικά ελκυστικές γυναίκες αναφέρουν μεγαλύτερη έμφαση στην αυτο-προώθηση από ό, τι στο ενδιαφέρον για τους άλλους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όλες οι ελκυστικές γυναίκες λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

 

2. Η παρουσία ενός άκρως ελκυστικού ατόμου μπορεί να κάνει τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να αισθανθούν άσχημα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Psychology έδειξε ότι οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα για το σώμα τους μετά από έκθεση σε κάποια που δεν είναι ελκυστική και θεωρείται αισθητά «χειρότερη». Άλλες μελέτες δείχνουν μια προκατάληψη εναντίον των ελκυστικών ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά, από εργοδότες  (ή υψηλά ιστάμενους) του ίδιου φύλου. Προκατάληψη, φυσικά, μπορεί να υπάρχει και απέναντι στους «μη ελκυστικούς», αλλά για άλλους λόγους.

 

3. Άτομα  του ίδιου φύλου μπορεί να χρησιμοποιήσουν την καλή εμφάνιση εναντίον των ελκυστικών και επιτυχημένων ανθρώπων, σύμφωνα με εργασία Γερμανών ψυχολόγων. Οι ίδιοι βρήκαν, επίσης, ότι αν κάποιος είναι επιτυχημένος χωρίς να είναι ελκυστικός, οι εκπρόσωποι του αντίθετου φύλου τείνουν να αποδίδουν την επιτυχία στο έμφυτο ταλέντο του. Ωστόσο, αν έχει καλή εμφάνιση είναι πιο πιθανό να αποδώσουν την επιτυχία του στην καλή τύχη.

 

Tip. Όλοι έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Κανείς δεν έχει μόνο «υπέρ» και κανείς δεν έχει μόνο «κατά».