18-05-2018
10 tips για να πάρετε τη σωστή απόφαση

photo

Εν όψει μίας κρίσιμης απόφασης, το μυαλό κολλάει, το άγχος κορυφώνεται και το «σύστημα» μπλοκάρει. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε, όταν δεν ξέρετε τι να κάνετε.


Σε πολλές περιόδους της ζωής σας θα κληθείτε να πάρετε καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να σας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστια διλήμματα. Μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό. Υπάρχουν μερικοί τρόποι, που θα σας βοηθήσουν να προσανατολιστείτε στην σωστή κατεύθυνση.

 

Εξετάστε ενδελεχώς τις επιλογές σας

 

Συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για καθεμία από τις επιλογές σας. Σύμφωνα με έρευνες, η λήψη αποφάσεων είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται από ειδικούς επί του θέματος. Εάν μάθετε πολλά για το θέμα που σας απασχολεί, θα καταφέρετε να «ζυγίσετε» τα υπέρ και τα κατά και να πάρετε την πιο σωστή απόφαση.

 

Συζητήστε με ανθρώπους που έχουν πάρει παρόμοιες αποφάσεις

 

Μιλήστε με ανθρώπους που βρέθηκαν στην ίδια θέση. Έτσι θα μπορέσετε να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα της εκάστοτε επιλογής και να αποφασίσετε με μεγαλύτερη ευκολία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προσέγγιση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει και να προβλέψετε τις αντιδράσεις σας σε πιθανά μελλοντικά συμβάντα.

 

Μην κολλάτε σε προϋπάρχουσες αντιλήψεις

 

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να δίνουν έμφαση σε πληροφορίες που στηρίζουν τα πιστεύω τους, ενώ υποσυνείδητα αγνοούν ή απορρίπτουν τις πληροφορίες που τα αντικρούουν (προκατάληψη επιβεβαίωσης).  Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη  συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών  με έναν μη αντικειμενικό τρόπο, ο οποίος ενισχύει την πίστη στις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις και πιθανώς οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις.

 

Μην συνυπολογίζετε τις γνώμες των άλλων

 

Oι αποφάσεις μας είναι στενά συνδεδεμένες με τις απόψεις, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των αγαπημένων μας προσώπων. Ωστόσο, πολλές φορές, δίνουμε υπερβολική σημασία στο «τι θα πει ο κόσμος». Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι θα αποφασίζατε εάν κανένας δεν ενδιαφερόταν για την επιλογή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε τι επιθυμείτε πραγματικά να γίνει.

 

Μην αφήνετε τον φόβο να αποφασίσει για εσάς (αλλά και μην τον αγνοείτε)

 

Μην αφήνετε τον φόβο να θολώνει την κρίση σας, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις. Πολλές φορές στέκεται εμπόδιο στην αυτοβελτίωση και την ανέλιξή μας. Παρόλα αυτά είναι χρήσιμος, καθώς μας προστατεύει και από τους κινδύνους και μας εμποδίζει από το να παίρνουμε ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Ερευνητές απέδειξαν πως τα άτομα που αγνοούν τον φόβο τους, πάσχουν από μοναξιά και ανασφάλεια.

 

Ψάξτε για εναλλακτικές

 

Συχνά εστιάζετε στις επιλογές, που έχετε ήδη σκεφτεί, αγνοώντας πως πιθανόν να υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που δεν έχετε λάβει υπόψη. Εάν δε μπορείτε να αποφασίσετε, ίσως η αναποφασιστικότητα αποτελεί σημάδι πως καμία από τις υπάρχουσες επιλογές δεν είναι η ιδανική για εσάς και πρέπει να ακολουθήσετε τελείως διαφορετικό δρόμο.

 

Ξεχαστείτε για λίγο

 

Η συνεχής προσπάθεια να πάρετε τη σωστή απόφαση, ενδεχομένως να έχει οδηγήσει το μυαλό σας σε αδιέξοδο. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας για λίγο και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Κατά τους ερευνητές, αυτό θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στις επιλογές σας με «καθαρότερη» ματιά και να καταλήξετε γρηγορότερα στη σωστή απόφαση.

 

Κάντε ένα «test drive» σε καθεμιά από τις επιλογές σας

 

Οι ερευνητές προτείνουν να φανταστείτε πως έχετε πάρει ήδη μια απόφαση και να μείνετε σε αυτή για κάποιες μέρες. Η στρατηγική αυτή θα σας επιτρέψει να συνειδητοποιήσετε πως πραγματικά αισθάνεστε για καθεμιά από τις επιλογές σας.

 

Σκεφτείτε τι θα επέλεγε ο μελλοντικός εαυτό σας

 

Ο ψυχολόγος Daniel Gilbert, πιστεύει πως όλοι μας έχουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε οι άνθρωποι που θα είμαστε για όλη την υπόλοιπη ζωή μας και λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τον τρέχοντα τρόπο σκέψης μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσο μπορεί να αλλάξουν η προσωπικότητά και οι ανάγκες μας σε δέκα χρόνια. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται να οραματιστείτε πώς θα είστε στο μέλλον, καλό είναι να προσπαθήσετε να λάβετε υπόψη τις πιθανές μελλοντικές σας επιθυμίες.

 

Αποδεχτείτε πως ενδεχομένως να μην υπάρχει ιδανική επιλογή

 

Η λήψη σημαντικών αποφάσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, όταν προσπαθείτε να ανιχνεύσετε την ιδανικότερη λύση. Το πιθανότερο είναι, πως κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και όποια επιλογή και να κάνετε θα βιώσετε και κάποια αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως πήρατε λάθος απόφαση. Είναι κάτι σαν το κόστος ευκαιρίας!