02-06-2015
Φακοί επαφής: Έτσι προκαλούν μολύνσεις στα μάτια

photo

Οι αλλαγές των βακτηριακών πληθυσμών που προκαλούνται από τη χρήση φακών επαφής μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι χρήστες τους είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις των ματιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους δείχνει ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή ενός ξένου αντικειμένου, όπως ένας φακός επαφής, στο μάτι, δεν είναι μία πράξη χωρίς συνέπειες.

 

Αναλύοντας δείγματα από τα μάτια εννέα εθελοντών που φορούσαν φακούς επαφής σε καθημερινή βάση και 11 εθελοντών οι οποίοι δεν ήταν χρήστες, διαπίστωσαν, ότι όσοι φορούσαν φακούς είχαν στην επιφάνεια των ματιών τους μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων από ότι στο δέρμα κάτω από το μάτι αλλά και τριπλάσια επίπεδα από ορισμένα βακτήρια σε σύγκριση με όσους δεν φορούσαν.

 

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά πειράματα θα δείξουν κατά πόσον οι αλλαγές αυτές στο μικροβίωμα του ματιού όσων φορούν φακούς οφείλονται στην επαφή των δακτύλων με το μάτι ή στην άμεση πίεση του φακού που επηρεάζει και μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα της περιοχής και ποια βακτήρια καταστέλλονται ή τους επιτρέπεται να ευδοκιμήσουν.

 

Σύμφωνα με την επικεφαλής  της μελέτης Maria Gloria Dominguez-Bello, μικροβιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Langone, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους όσοι φορούν φακούς επαφής είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις των ματιών και, κατά συνέπεια, να τους οδηγήσουν σε καλύτερους τρόπους πρόληψης.