24-08-2017
Όταν το σεξ δεν είναι απολαυστικό

photo

Όταν το σεξ γίνεται άβολο ή επώδυνο, τότε παύει να είναι απολαυστικό κι αυτό συμβαίνει όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

 

Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι μια ενεργή σεξουαλική ζωή είναι σημαντική τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία. Όταν όμως το σεξ μετατρέπεται σε μία άβολη ή επώδυνη διαδικασία, τότε οι άνθρωποι το αποφεύγουν. Ωστόσο, οποιαδήποτε δυσφορία μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος που χρειάζεται θεραπεία. Εκτός αν βρίσκεστε στο κρεβάτι με το «λάθος» άνθρωπο (πριν ανησυχήσετε εξετάστε αυτό το ενδεχόμενο).

 

Αιτίες

 

Κολπική ξηρότητα: Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία του επώδυνου σεξ στις γυναίκες και ενδέχεται να κάνει το ίδιο και για τους άνδρες. Η κολπική ξηρότητα, μπορεί να προκύψει από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, την κατάσταση της υγείας της γυναίκας και από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.

 

Εγκυμοσύνη: Ενώ πολλές γυναίκες απολαμβάνουν μια ενεργή και άνετη σεξουαλική ζωή καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνη τους, κάποιες έγκυες γυναίκες βρίσκουν το σεξ άβολο, ειδικά καθώς η μήτρα μεγαλώνει. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ενδέχεται να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα, με αποτέλεσμα το επώδυνο σεξ.

 

Εμμηνόπαυση: Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, το γυναικείο σώμα παράγει πολύ λιγότερα οιστρογόνα. Δεδομένου ότι το επίπεδο αυτής της ορμόνης μειώνεται, τα τοιχώματα του κόλπου τείνουν να λεπταίνουν και να ξηραίνονται. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον πολλές γυναίκες παραπονιούνται για άβολο ή επώδυνο σεξ αυτή την περίοδο της ζωής τους.

 

Ψυχολογικά ζητήματα: Τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα, τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών να απολαμβάνουν το σεξ. Στις γυναίκες, ο φόβος, η ενοχή, το άγχος οι αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες ενδέχεται να αποτρέπουν τη διέγερση τους, κατά συνέπεια και την ύγρανση του κόλπου, η οποία απαιτείται για ένα άνετο και απολαυστικό σεξ. Στους άνδρες, τα ίδια συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

 

Προβλήματα υγείας: Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ένας ερεθισμός, μία φλεγμονή ή μία μόλυνση των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη ή επώδυνη σεξουαλική επαφή. Στις γυναίκες, η χρήση σαπουνιών, κολπικών σπρέι καθώς και οι πλύσεις μπορεί να ερεθίσουν το αιδοίο και να οδηγήσουν σε επώδυνο σεξ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν είναι αλλεργικές στο σπέρμα ή στο λάτεξ (υλικό που χρησιμοποιείτε στα προφυλακτικά). Καταστάσεις όπως η κολπίτιδα, η ενδομητρίωση και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστο σεξ, στις γυναίκες. Στους άνδρες, ορισμένες λοιμώξεις, όπως η προστατίτιδα μπορεί να κάνουν το σεξ ενοχλητικό ή επώδυνο.

 

Άλλες καταστάσεις: Οι γυναίκες που αισθάνονται πόνο βαθιά μέσα στο σώμα τους, κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως μια ανωμαλία της μήτρας, μια μάζα στην πύελο, μια νόσο του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης, ουλώδη ιστό ή κύστεις στις ωοθήκες.