05-06-2015
Ελπίδες για τη θεραπεία της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη

photo

Έρευνα από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Harry Perkins δίνει νέες απαντήσεις για το πρόβλημα της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, η οποία είναι χαρακτηριστικό μιας σοβαρής κατάστασης, της προεκλαμψίας.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, εκτός από την πρόκληση τοκετού, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο παιδί, αν γίνει πρόωρα, ενώ τα περισσότερα παραδοσιακά φάρμακα για την υπέρταση, είναι επιβλαβή για το έμβρυο.

 

«Οι έγκυες γυναίκες παρήγαγαν περισσότερο αίμα και υγρά και τα αιμοφόρα αγγεία τους έπρεπε να χαλαρώσουν και να διασταλθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μωρού. Όταν τα αγγεία παραμένουν συσταλμένα και η μητέρα βιώνει υπέρταση, η μητέρα και ο πλακούντας δεν μπορούν να παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο», εξηγεί η καθηγήτρια Ruth Ganss.

 

Οι επιστήμονες, ωστόσο, διερευνώντας έναν ρυθμιστή, ο οποίος ονομάζεται RGS5, κατάφεραν να ανοίξουν νέους δρόμους για την κατανόηση αυτής της μυστηριώδους διαδικασίας που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται ή να διαστέλλονται, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η νέα μελέτη δείχνει, επίσης, ότι μια γυναίκα που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία υψηλής πίεσης μπορεί να γίνει υπερτασική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να οδηγηθεί στην προεκλαμψία.

 

«Η έρευνα έχει ανοίξει την πόρτα για μια πιθανή θεραπεία, χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον φάρμακο που χορηγείται αυτή τη στιγμή για να βοηθήσει τη γυναικεία υπογονιμότητα», δήλωσε η Ganss.

 

Το συγκεκριμένο φάρμακο χαλαρώνει τα υπερβολικά συσταλμένα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπει να εφοδιαστεί το έμβρυο με μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι δεν είναι τοξικό για το έμβρυο, όπως τα άλλα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Τα  παραπάνω ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, προέκυψαν από εργαστηριακές δοκιμές και απαιτείται να επιβεβαιωθούν με δοκιμές σε ανθρώπους.