07-06-2015
Ανησυχίες για επικίνδυνο χημικό στα τρόφιμα

photo

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για μια επικίνδυνη χημική ουσία που εμπεριέχεται σε δεκάδες τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά.

 

Το ακρυλαμίδιο  είναι μία χημική ουσία, η οποία ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στους καταναλωτές κάθε ηλικίας.  Η ίδια ουσία εντοπίζεται και στον καπνό των τσιγάρων, ο οποίος αποτελεί μια πολύ πιο σημαντική πηγή της για όσους καπνίζουν απ' ό,τι η διατροφή.

 

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που εκδόθηκε, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο των τροφίμων και οι μεταβολίτες του βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, είναι περιορισμένα τα ανάλογα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

 

Η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι επειδή η συγκεκριμένη χημική ουσία υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά, η πρόσληψή της είναι δυνητικά μεγάλη και αφορά στους καταναλωτές κάθε ηλικίας.

 

Ωστόσο, τα παιδιά είναι αυτά που εκτίθενται περισσότερο, καθώς το ακρυλαμίδιο  εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα που προορίζονται γι' αυτά και η πρόσληψή του είναι αυξημένη σε συνάρτηση με το σωματικό τους βάρος.

 

Σύμφωνα με την EFSA, η επικίνδυνη αυτή ουσία εμπεριέχεται σε τηγανητά προϊόντα πατάτας, μπισκότα, κράκερ, φρυγανιές και στο μαλακό ψωμί. Παρόλο που μία σημαντική πηγή του είναι ο καφές, η πρόσληψή της από αυτόν είναι μικρή, καθώς ο καφές αραιώνεται για να καταναλωθεί. Αντίθετα, ενώ η περιεκτικότητά της στις παιδικές τροφές είναι μικρή, η πρόσληψή της είναι αυξημένη, λόγω του χαμηλού σωματικού βάρους των παιδιών.