08-06-2015
Η θετική πλευρά της καθυστερημένης μητρότητας

photo

Την ώρα που οι γυναίκες βομβαρδίζονται από την προτροπή να γίνουν μητέρες πριν «χάσουν το τρένο», ένας ειδικός στη γονιμότητα αναδεικνύει την θετική εκδοχή της καθυστερημένης μητρότητας.

 

Η επιλογή ορισμένων γυναικών να κάνουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους είναι κάτι «πολύ καλό», για τον πρωτοπόρο στην εξωσωματική γονιμοποίηση, δρ Robert Winston, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και στην περίπτωση που οι γυναίκες καθυστερούν να τεκνοποιήσουν.

 

Τα σχόλια του καθηγητή ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις μιας κορυφαίας γιατρού του βρετανικού ΕΣΥ (NHS), η οποία προειδοποιούσε τις γυναίκες για τους κινδύνους της καθυστερημένης απόφασης για δημιουργία οικογένειας.

 

Η καθηγήτρια Geeta Nargund υποστηρίζει ότι στην ιδανική περίπτωση, μια γυναίκα θα πρέπει να αρχίσει να προσπαθεί να κάνει μωρό πριν φτάσει τα 30.

 

Ωστόσο, ο Winston έχει τη δική του εκδοχή καθώς πιστεύει πως είναι λάθος να μιλούν οι γιατροί για την «καλύτερη ηλικία μητρότητας» και πως οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες είχαν το χρόνο να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες, εκπαίδευση καθώς και να οικοδομήσουν ισχυρές σχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μια πιο σταθερή ανατροφή. Επίσης νιώθουν πιο ασφαλείς και ενδεχομένως να μπορούν να διαθέσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο περιβάλλον.

«Θα πρέπει να δεχθούμε ότι η κοινωνία αλλάζει και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία», επεσήμανε ο Winston.

 

Πάντως, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Υπογονιμότητας, στην ηλικία των 40 ετών, η πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μειώνεται από 90 % στο 67 %, ενώ μέχρι την ηλικία των 45 ετών φτάνει στο 15 %. Επιπλέον, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα της γονιμότητας ξεκινούν να μειώνονται από την ηλικία των 27 ετών.

 

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μία γυναίκα που γίνεται μητέρα σε πολύ νεαρή ηλικία ενδεχομένως να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολύπλοκο ρόλο της μητρότητας.

 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι για κάθε γυναίκα υπάρχει το ιδανικό «timing», για να γίνει μητέρα και αυτό διαμορφώνεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Δεν πρέπει, ωστόσο, να υποτιμώνται οι βιολογικοί περιορισμοί.