08-06-2015
Πότε η παχυσαρκία κάνει καλό στην καρδιά

photo

Ενώ οι άνθρωποι με πολλά περιττά κιλά έχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, όταν το πάθουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τους ασθενείς χωρίς περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν ιστούς που συνέλλεξαν από ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εγχειρήσεις καρδιάς.

 

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπίστωσαν πως όταν η στεφανιαία νόσος αρχίζει να αναπτύσσεται, η καρδιά και οι στεφανιαίες αρτηρίες που την τροφοδοτούν με αίμα στέλνουν μήνυμα στο λίπος που τις περιβάλλει για να «απελευθερώσει» χημικές ουσίες, οι οποίες την καταπολεμούν.

 

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι ουσίες αυτές περιορίζουν τόσο τη φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες, καταστάσεις οι οποίες ευθύνονται για την ανάπτυξη του προβλήματος, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

 

Μέχρι τώρα πίστευαν ότι το σωματικό λίπος βλάπτει την καρδιά, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι από ένα σημείο και μετά, δρα προστατευτικά.

 

«Ενώ η πλειοψηφία των λιπών είναι επικίνδυνα υπό την παρουσία μιας ασθένειας, υπάρχουν μερικές καλές χημικές ουσίες που έχουν οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χαράλαμπος Αντωνιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το λίπος, ενώ το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα αξιοποιεί τη θετική επίδραση του λίπους στην υγεία.

 

Η νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Βρετανικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο, στο Μάντσεστερ.