09-06-2015
Από ποιους καρκίνους προστατεύει η άσκηση

photo

Η μάχη με τον καρκίνο, ενδεχομένως να μην έχει ακόμα κριθεί, όμως υπάρχουν ήδη όπλα για να τον πολεμήσουμε πριν ακόμα εμφανιστεί. Ένα από τα πιο ισχυρά είναι και η άσκηση.

 

Κάποτε ήταν η «επάρατη» νόσος. Σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, να ιαθεί πλήρως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την άσκηση και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν και επιβεβαιώνονται μέσα από την επιστημονική έρευνα.

 

Του μαστού


Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research, οι γυναίκες που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά ένα τέταρτο, με 20 λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός υγιεινού, γενικότερα, τρόπου ζωής.

Ακόμα και οι γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή στο παρελθόν, φαίνεται ότι μπορούν να ωφεληθούν. Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εγκατέλειψαν την καθιστική ζωή και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μέτριας ή έντονης άσκησης, παρουσίασαν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και πρωτεϊνών, που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Όσον αφορά στις γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο BRCA γονίδιό τους (αιτία κληρονομικού καρκίνου), ορισμένα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξή της.

 

Του παχέος εντέρου


Οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης για περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Η μελέτη βασίστηκε σε έρευνα, με 55.489 συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες) μεταξύ των ηλικιών 50 και 64, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο σχεδόν δέκα ετών. Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν και τις πέντε συστάσεις υγιεινού τρόπου ζωής (άσκηση, υγιεινή διατροφή, διατήρηση μικρής περιφέρειας της μέσης, περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος), μείωναν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 23%, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Καρκίνου, στην Κοπεγχάγη.

 

Του πνεύμονα


Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα τόσο σε νυν, όσο και σε πρώην καπνιστές.

Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 36.000 γυναίκες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι καπνίστριες που ασκούνταν ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τις καπνίστριες που δεν επιδίδονταν σε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας.  Οι συγγραφείς της μελέτης καθιστούν σαφές, ωστόσο, ότι η άσκηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το όφελος της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία των πνευμόνων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη σχετική αναφορά τους στο περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention,  ένα υψηλό επίπεδο
σωματικής δραστηριότητας σε γυναίκες που κάπνιζαν μείωνε το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα κατά 72 %. Η μέτρια δραστηριότητα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου κατά 65%, ενώ χαμηλότερος σχετικός κινδύνους παρατηρήθηκε επίσης σε πρώην καπνίστριες που είχαν μέτρια ή υψηλά επίπεδα δραστηριότητας.

Παρόλο που αυτό ακούγεται σαν μια ευχάριστη είδηση για τις γυναίκες που δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερος σε νυν και πρώην καπνιστές, ανεξάρτητα από το επίπεδο δραστηριότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του 2003, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, οι άντρες και οι γυναίκες που επιδίδονταν σε κάποια μορφή μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν μία μείωση του καρκίνου του πνεύμονα, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν χαμηλό ή μέτριο ΔΜΣ και οι καπνιστές.

 

Του ενδομητρίου


Οι γυναίκες που ασκούνται για 150 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα, διατρέχουν  34% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του ενδομητρίου  σε σχέση με εκείνες που δεν ασκούνται , όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, στη Διάσκεψη για την Έρευνα Πρόληψης του Καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο του 25 είχαν 73% μικρότερο κίνδυνο, σε σύγκριση με αδρανείς γυναίκες, οι οποίες είχαν ΔΜΣ μεγαλύτερο του 25 (υπέρβαρες).

 

Του προστάτη


Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα των μελετών δεν είναι σαφή, ορισμένα από αυτά έδειξαν μία σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της μείωσης του κινδύνου για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με μελέτη του 2006, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, οι άνδρες που είχαν τακτική ψυχαγωγική άσκηση παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ή θάνατο από τη νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ανέφεραν καμία σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, μελέτη του 2005 σε Κινέζους, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Journal of Epidemiology, έδειξε ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση της νόσου.

 

Των ωοθηκών


Αν και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να έχουμε σαφή συμπεράσματα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν μία σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Causes & Control, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε δραστηριότητες υψηλής έντασης παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διηθητικού καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ανέφεραν τακτική σωματική δραστηριότητα.

 

Του στομάχου


Μελέτη του 2008, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers and  Prevention, έδειξε ότι οι άνθρωποι που ανέφεραν τουλάχιστον ένα μέτριο επίπεδο ψυχαγωγικής φυσικής δραστηριότητας παρουσίασαν μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου κατά 50 %,

Άλλη μελέτη του 2007, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Cancer. Cancer Care Ontario, οι ερευνητές βρήκαν 20 ? 40% μείωση του κινδύνου για καρκίνου του στομάχου σε όσους έκαναν εντατική άσκηση περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνους που ασκούνταν λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Ωστόσο, άλλες σχετικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.