09-06-2015
εCύ έκανες το τεστ; Αν όχι, κάντο τώρα!

photo

Με στόχο την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των αδιάγνωστων περιπτώσεων ηπατίτιδας C, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» υλοποιεί μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα διενεργηθούν, δωρεάν, 5000 εξετάσεις.

 

Με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν τον ασυμπτωματικό χαρακτήρα της ασθένειας, καθώς μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωσθεί.

 

Στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και παράλληλα η προτροπή σε εξετάσεις, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).

 

Δωρεάν εξετάσεις

 

Η παραπάνω εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται με τη μέθοδο «Rapid Test» και θα ενημερώνονται για τη νόσο. Γα την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση.

 

Με την βοήθεια κινητής μονάδας, μέχρι το τέλος του έτους, ο «Προμηθέας» θα έχει επισκεφθεί 9 μεγάλα αστικά κέντρα, παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις, τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας C, ενώ παράλληλα θα προσφερθεί ψυχολογική υποστήριξή και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

 

Οι συνέπειες της νόσου

 

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

 

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο, ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.