09-06-2017
Βρείτε από ποια πάθηση κινδυνεύετε ανάλογα με το μήνα που γεννηθήκατε

photo

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια ανέπτυξαν μια υπολογιστική μέθοδο, προκειμένου να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του μήνα γέννησης και του κινδύνου για συγκεκριμένες νόσους.

 

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο, οι ερευνητές ανέλυσαν βάσεις ιατρικών δεδομένων, από τη Νέα Υόρκη και διαπίστωσαν ότι 55 ασθένειες συσχετίζονται με την εποχή της γέννησης. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που είχαν γεννηθεί Μάιο διέτρεχαν το χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν κι εκείνοι που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο τον υψηλότερο.

 

«Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους παράγοντες κινδύνου της νόσου», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Nicholas Tatonetti, PhD, επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια (CUMC).

 

Προηγούμενη έρευνα σε επιμέρους ασθένειες, όπως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας(ΔΕΠΥ) και άσθμα, πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ της εποχής γέννησης και της επίπτωσης, αλλά δεν είχαν διεξαχθεί μεγάλης κλίμακας μελέτες.

 

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν 1.688 ασθένειες με την ημερομηνία γέννησης και τα ιατρικά ιστορικά 1.700.000 ασθενών, που έλαβαν θεραπεία στο Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, μεταξύ του 1985 και του 2013.

 

Η μελέτη απέκλεισε περισσότερους από 1.600 συσχετισμούς και επιβεβαίωσε 39, από αυτές που προηγουμένως είχαν αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία, ενώ αποκάλυψε και 16 νέες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν στατιστικές δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι οι συσχετίσεις των 55 ασθενειών δεν προέκυψαν τυχαία.

 

«Είναι σημαντικό να μην δοθεί υπερβολική σημασία σε αυτά τα αποτελέσματα, γιατί ακόμα κι αν διαπιστώσαμε σημαντικές συσχετίσεις, ο συνολικός κίνδυνος της νόσου δεν είναι τόσο μεγάλος», σημειώνει ο δρ Tatonetti και συνεχίζει: «Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τον μήνα γέννησης είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με άλλες μεταβλητές, όπως η διατροφή και η άσκηση».

 

Η σχέση με μεμονωμένες ασθένειες

 

Τα νέα δεδομένα είναι συνεπή με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών σε μεμονωμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άσθματος είναι μεγαλύτερος για τα μωρά που γεννήθηκαν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο. Μια προηγούμενη μελέτη από τη Δανία, σχετικά με τη νόσο, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος κορυφώνεται κατά τους μήνες Μάιο και Αύγουστο, όταν τα επίπεδα ηλιακού φωτός στη χώρα είναι παρόμοια με αυτά της Νέας Υόρκης κατά την περίοδο Ιουλίου και Οκτωβρίου.

 

Για την ΔΕΠΥ, τα δεδομένα της Κολούμπια δείχνουν ότι περίπου ένα στα 675 περιστατικά θα μπορούσαν να αφορούν παιδιά που γεννιούνται  στη Νέα Υόρκη το μήνα Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα αυτό ταυτίζεται με μια σουηδική μελέτη που δείχνει ότι τα ποσοστά της ΔΕΠΥ κορυφώνονται στα μωρά που γεννήθηκαν το Νοέμβριο.

 

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση ανάμεσα στο μήνα γέννησης και σε εννέα είδη καρδιακών παθήσεων, με τους ανθρώπους που γεννήθηκαν Μάρτιο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και διαταραχή της μιτροειδούς βαλβίδας. Μία στις 40 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να σχετίζεται με τη γέννηση κατά το μήνα Μάρτιο. Μια προηγούμενη μελέτη που χρησιμοποίησε αρχεία ασθενών της Αυστρίας και της Δανίας διαπίστωσε ότι εκείνοι που γεννήθηκαν σε μήνα με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων (Μάρτιο -Ιούνιο) - είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής.

 

Παθήσεις ανάλογα με το μήνα

 

Τα παρακάτω δεδομένα χαρτογραφούν τη στατιστική σχέση ανάμεσα στο μήνα γέννησης και τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, στα ηλεκτρονικά αρχεία 1.700.000 ασθενών από τη Νέα Υόρκη. Δεν υπήρξε συσχέτιση για το Μάιο και τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

  • Ιανουάριος: Υπέρταση (καρδιακή νόσος)
  • Φεβρουάριος: Κολπική μαρμαρυγή (καρδιακή νόσος)
  • Μάρτιος: Αθηροσκλήρωση (καρδιακή νόσος)
  • Απρίλιος: Στηθάγχη (καρδιακή νόσος)
  • Σεπτέμβριος: Άσθμα (αναπνευστική πάθηση)
  • Οκτώβριος: ΔΥΠΕ (ψυχική πάθηση)
  • Νοέμβριος: Ιογενείς λοιμώξεις (λοιμώξεις/παράσιτα)
  • Δεκέμβριος: Οξεία βρογχιολίτιδα (αναπνευστική πάθηση)

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of American Medical Informatics Association.

 


photo