11-06-2015
Ξεχάστε το Fast Food. Ήρθε το Slow Food.

photo

Την ώρα που το fast food έχει κατακλύσει το δυτικό κόσμο, μια νέα τάση, η  Slow Food, έρχεται να υψώσει το «ανάστημά» της και να διαμορφώσει μια διαφορετική προσέγγιση της γαστρονομίας.

 

Το κίνημα Slow Food ξεκίνησε στη βόρεια Ιταλία το1986 και γρήγορα εξελίχτηκε σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση διεθνούς εμβέλειας, η οποία σήμερα, απαριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο.

 

Η φιλοσοφία του αντιπαρατίθεται  στο έτοιμο, πρόχειρο, γρήγορο και «άνευ προελεύσεως και ιστορίας» φαγητό (fast food) και προσεγγίζει τη γαστρονομία, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε κοινωνίας.

 

«Αντιλέγοντας» στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, η Slow Food μας παροτρύνει να στραφούμε στην οικολογική γαστρονομία, στην οποία η διατροφή διατηρεί τον τοπικό πολιτιστικό χαρακτήρα της και παράγεται με βιώσιμες μεθόδους και σεβασμό στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

 

Με logo το σαλιγγάρι, το κίνημα της βραδυφαγίας, στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διάσωση αλλά και ανάδειξη των τοπικών γαστρονομικών και πολιτιστικών παραδόσεων και φυσικά στην κατανάλωση ποιοτικών τροφών, με έναν τρόπο που μας επιτρέπει να γευτούμε την «ηδονή» τους.

 

«Το κίνημα Slow Food δημιουργήθηκε για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απολαυστική διατροφή», δηλώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του κινήματος, Κάρλο Πετρίνι. Ίσως τελικά να συμβάλλει στη μέγιστη γευστική ικανοποίηση από το φαγητό, χωρίς όμως η απόλαυση αυτή να βασίζεται στην αυξημένη ποσότητα και την τυποποίηση, αλλά στην ποιοτική επιλογή των υλικών και στον απόλυτα ακριβή και εξαιρετικό συνδυασμό τους.