15-06-2015
Γονιμότητα: Εξεταστείτε πριν το γάμο

photo

Αν βρίσκεστε σε μια «σοβαρή», σχέση μην περιμένετε να παντρευτείτε για να εξετάσετε τη γονιμότητά σας, προτείνουν οι ειδικοί. Κάντε τα απαραίτητα τεστ τώρα, προκειμένου να κερδίσετε χρόνο.


Δεδομένου ότιοι άνθρωποι σήμερα καθυστερούν την τεκνοποίηση, οι ειδικοί ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να μην περιμένουν να παντρευτούν για να κάνουν τις εξετάσεις που ελέγχουν τη γονιμότητά τους. Μια σχέση με προοπτική το γάμο είναι και η περίοδος προετοιμασίας για να δει το ζευγάρι αν έχει πρόβλημα γονιμότητας ή όχι. Έτσι, αν κάτι εντοπιστεί θα υπάρχει και η «πολυτέλεια» του χρόνου για την διερεύνηση και αντιμετώπισή του.

 

«Οι περισσότεροι φοβούνται να εξεταστούν μήπως και έχουν πρόβλημα και για το λόγο αυτό τους εγκαταλείψει ο σύντροφός τους. Έτσι, όταν θα έχουν ήδη παντρευτεί και δεδομένου ότι οι άνθρωποι σήμερα παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος γονιμότητας είναι αρκετά περιορισμένα», αναφέρει ο δρ Σταμάτης Παπαχαρίτου, Βιολόγος Αναπαραγωγής-Κλινικός Εμβρυολόγος, MSc.

 

Καλό είναι λοιπόν, γυναίκες και  άντρες να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις, έτσι ώστε να ελέγχουν την λειτουργία του αναπαραγωγικού τους συστήματος. Οι γυναίκες θα πρέπει να επισκέπτονται μία φορά το χρόνο τον γυναικολόγο, να κάνουν Pap test, υπέρηχο και ορμονικό έλεγχο. Οι άντρες να υποβάλλονται σε έλεγχο σπέρματος τουλάχιστον μία φορά στα 5 χρόνια. Έτσι θα είναι γνωστή η κατάσταση γονιμότητας και των δύο και θα ξεκινούν οι προσπάθειες για τη διόρθωση οποιουδήποτε προβλήματος έγκαιρα, με περισσότερες πιθανότητες για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

 

15η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας