16-06-2015
5 κοινές επιπλοκές της γέννας

photo

Για τους περισσότερους γονείς, η γέννηση του παιδιού τους είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους. Κάποιες φορές, όμως, η έλευση του διαδόχου έχει δυσκολίες.

 

Αφενός σηματοδοτεί ένα χαρμόσυνο γεγονός, αφετέρου φοβίζει τις μέλλουσες μητέρες. Ο τοκετός είναι μία διαδικασία, η οποία δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολη και συνοδεύεται μόνο από χαρά. σε κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, προκαλώντας άγχος και αγωνία. Ορισμένες από αυτές είναι:

 

Ωδίνες που δεν εξελίσσονται. Σε έναν φυσιολογικό τοκετό, η μήτρα συστέλλεται με τις περιοδικές ωδίνες και ο κλειστός μέχρι τώρα τράχηλος διαστέλλεται και γίνεται ένας κοινός σωλήνας με τη μήτρα και τον κόλπο, από τον οποίο θα βγει το μωρό. Ωστόσο, μερικές φορές ο τράχηλος δεν διαστέλλεται εγκαίρως, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το σώμα για τη γέννα. Εάν οι ωδίνες δεν εξελίσσονται ομαλά, μπορεί να χορηγηθούν στη γυναίκα φάρμακα ή να υποβληθεί σε καισαρική τομή.

 

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του μωρού. Πολλές φορές ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, κατά τη διάρκεια των ωδινών δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Πιθανότατα να ζητηθεί από τη γυναίκα να αλλάξει θέση, προκειμένου να αυξηθεί η ροή του αίματος του βρέφους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ή εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, οι γιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στον τοκετό. Όταν συμβαίνει αυτό, η γυναίκα είναι πιο πιθανό να χρειαστεί καισαρική τομή ή αιδοιοτομή (μια χειρουργική τομή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού) προκειμένου να διευρυνθεί το άνοιγμα του κόλπου.

 

Περιγεννητική ασφυξία. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν το μωρό δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο στη μήτρα, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή αμέσως μετά τη γέννηση και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νεογνό.

 

Δυστοκία ώμου: Σε αυτήν την περίπτωση, ενώ το κεφάλι του βρέφους έχει βγει από τον κόλπο, ένας από τους ώμους «κολλάει». Έτσι απαιτούνται πρόσθετοι χειρισμοί για την «απελευθέρωσή» του και την ολοκλήρωση του τοκετού.

 

Υπερβολική αιμορραγία: Ο τραυματισμός της μήτρας ή του κόλπου, η κατακράτηση πλακουντιακού ιστού, οι διαταραχές πηκτικότητας του αίματος και κυρίως η ατονία της μήτρας, μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία. Σε όλο τον κόσμο, η αιμορραγία είναι η κύρια αιτία θανάτου της μητέρας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι όλες οι αιμορραγίες έχουν την ίδια κατάληξη.