17-06-2015
Ποια κοινή δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του αίματος

photo

Παρότι είναι ένας από τους πολυτιμότερους συμμάχους της καλής υγείας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η άσκηση, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν κάνουμε υπερβολές.

 

Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να ωθήσει ορισμένα βακτήρια (ενδοτοξίνες) που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο, στην αιματική ροή, προκαλώντας δηλητηρίαση του αίματος (σηψαιμία).

 

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Monash παρακολούθησαν αθλητές,  οι οποίοι συμμετείχαν σε μια σειρά από 24ωρες ακραίες δοκιμασίες αντοχής (Μαραθώνιοι). Έλαβαν δείγματα αίματος πριν και μετά την ολοκλήρωση των δοκιμασιών και τα συνέκριναν με δείγματα από μια ομάδα ελέγχου.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πρώτη ομάδα των συμμετεχόντων οι ενδοτοξίνες είχαν διαρρεύσει από το πεπτικό σύστημα στο αίμα. Μια τέτοια κατάσταση προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να έχει παρόμοια εικόνα με αυτήν ενός σοβαρού λοιμωξιακού επεισοδίου.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σωματική άσκηση για περισσότερες από 4 ώρες και η συστηματική προπόνηση αντοχής θεωρούνται υπερβολικές μορφές άσκησης.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Sports Medicine η πρώτη και στο  Exercise Immunology Reviews η δεύτερη.